Frank Rijkaard in extase na het laatste fluitsignaal in Wenen Pro Shots

De coach en aanvoerder van het gouden Ajax van 1995 kwamen 25 jaar na het winnen van de Champions League zondag aan het woord bij de NOS, Louis van Gaal en Danny Blind. Eén ding staat voor beiden als een paal boven water: Frank Rijkaard was de sleutel tot het succes.

En dat terwijl Louis van Gaal in 1993 nog ernstige twijfels had bij een terugkeer van Rijkaard naar Amsterdam. De coach vroeg zich destijds af of een dertiger als Rijkaard nog wel iets zou kunnen toevoegen aan Ajax. "Spelers die terugkomen bij hun oude club spelen vaak op de automatische piloot", aldus Van Gaal in Langs de Lijn op NPO Radio 1.

'Rijkaard en Litmanen maakten ons onverslaanbaar'

Ook had de twijfel met de door Rijkaard gewenste positie te maken. De van AC Milan overgekomen speler had laten weten op '4' te willen spelen, de positie net voor aanvoerder Danny Blind in het centrum van de verdediging, dezelfde positie waar de naar Internazionale vertrokken Wim Jonk had gespeeld. Maar die positie had Van Gaal al aan een ander beloofd.

Van Gaal: 'Rijkaard en Litmanen maakten ons onverslaanbaar'

"Die positie had ik aan John van den Brom beloofd", zei Van Gaal. "Ik kon niet zomaar Rijkaard op 4 zetten zonder Van den Brom een kans te geven. Dat heb ik ook verteld aan Frank. Hij begon als rechtshalf en ik gaf eerst Van den Brom een kans."

Uiteindelijk nam Rijkaard de twijfel snel weg, verdrong hij Van den Brom als nummer 4 en viel alles op zijn plaats bij Ajax. "De wissel Litmanen voor Bergkamp, hoe goed Bergkamp ook was, en Rijkaard voor Jonk, scheelde in de balans en heeft ons onverslaanbaar gemaakt", zei Van Gaal.

'Toen nam Rijkaard het woord'

Het Ajax van 1994/1995 was volgens Danny Blind een goede mix van talent, spelers met een voor voetballers goede leeftijd van 25 jaar en goede, gerichte aankopen. "En Rijkaard was de slagroom op de taart", sprak Blind in Studio Sport.

'Toen nam Rijkaard het woord over van Van Gaal'

Als aanvoerder was Blind vaak degene die zijn medespelers coachte en Rijkaard was volgens Blind de "non-verbale leider" van het team. Iemand die meer een-op-een met spelers sprak en niet iemand die sprak tegen de volledige groep.

Na de eerste helft tegen AC Milan in Wenen (0-0) nam Rijkaard opeens wel het woord. "Willen we deze finale winnen? Of willen we deze kans voorbij laten gaan?", zei Rijkaard.

"Van Gaal hield een tactisch verhaal en op een gegeven moment viel Frank hem bij", aldus Blind. "Het ging niet eens om de inhoud, maar om de manier waarop hij de groep toesprak. Dat maakte indruk. Misschien gaf dat net de scherpte die we nodig hadden."

STER reclame