Olympische ringen voor het hoofdkwartier van het IOC in Lausanne
NOS Sport

Queensland schort bid OS 2032 op, Parijs discussieert over 2024

De deelregering van het Australische Queensland heeft een beslissing over de kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2032 uitgesteld.

In een brief aan het parlement schrijft premier Annastacia Palaszczuk dat de besprekingen over het voorgenomen bid "tot nader order zijn opgeschort". De reden laat zich raden: de bestrijding van het coronavirus eist op dit moment alle aandacht op.

John Coates, voorzitter van het Australische olympisch comité, toont begrip: "Er zijn zaken rond gezondheid en welzijn van de bevolking die nu alle aandacht van de regering behoeven."

Speculaties over een mogelijk afblazen van de kandidatuur zijn prematuur, stelt Palaszczuk. "Het is opgeschort, verder zou ik er niet te veel achter zoeken."

Parijs 2024

In Frankrijk gaan ondertussen geluiden op om de aanpak van de Olympische Spelen van 2024, in september 2017 toegewezen aan Parijs, te heroverwegen. Een van de wethouders van de Franse hoofdstad opperde zelfs een referendum over de vraag of Parijs de Spelen in 2024 nog wel zou moeten organiseren.

De coronacrisis heeft Frankrijk in een diepe recessie geduwd en de voorspelling is dat de negatieve economische gevolgen van de pandemie langdurig zullen zijn. En dus zal er wellicht getornd moeten worden aan de oorspronkelijke plannen voor de Spelen in Parijs en gekozen moeten worden voor een afgeslankte vorm.

Ook wordt gesproken over de mogelijkheid om de Spelen, analoog aan die van Tokio die van 2020 naar 2021 zijn gegaan, een jaar te verzetten en dus in 2025 te houden, zodat Parijs langer de tijd heeft voor de organisatie ervan.

Eerste vrouwelijke chef de mission

In Groot-Brittannië is Georgina Harland benoemd tot chef de mission van de Britse afvaardiging voor de Winterspelen van 2022 in Peking. De winnares van olympisch brons op de moderne vijfkamp in 2004 is de eerste vrouw die de leiding krijgt over Team GB.

Helemaal nieuw is die functie niet voor de 42-jarige oud-atlete. Ze was al chef de mission van de Britse ploeg bij de Olympische Jeugdwinterspelen van eerder dit jaar in Lausanne en plaatsvervangend chef de mission bij de Spelen van 2016 in Rio, een rol die ze ook volgend jaar bij de uitgestelde Spelen in Tokio zal vervullen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl