Basketbalcoach Jerry Sloan EPA

Basketbalcoach Jerry Sloan is op 78-jarige leeftijd overleden. Sloan was tussen 1988 en 2011 coach van Utah Jazz en bracht die club naar de top van de NBA.

Zestien seizoenen op rij plaatste hij zich met de Jazz voor de play-offs. In 1997 en 1998 haalde hij met Utah Jazz de NBA-finale. Daarin verloor zijn team - met Karl Malone en John Stockton als blikvangers - beide keren van Chicago Bulls, de club waar Sloan zelf als speler groot werd.

Legendarisch werd de vijfde wedstrijd van de finaleserie in 1997, waarin Michael Jordan uitgeput en zwalkend door een voedselvergiftiging de Bulls met 38 punten toch naar een nipte zege wist te loodsen.

Voor het duel ging het nergens anders over dan de plotselinge ziekte van Jordan. Alleen Sloan was het ontgaan. Na afloop vroeg hij de journalisten doodleuk: "Jordan. Was hij ziek dan?"

Jordan in voetsporen van Sloan

Het rugnummer (23) van Jordan en dat van zijn ploeggenoot Scottie Pippen (33), beiden goed voor zes kampioenschappen, zijn tegenwoordig nooit meer op een shirt van de Bulls te bewonderen. Daarmee traden zij in de voetsporen van Sloan, die in 1978 de eerste speler van de Bulls was wiens nummer (4) nooit meer gedragen zou worden.

Sloan speelde tussen 1966 en 1976 voor de Bulls en schopte het twee keer tot All-Star. Zijn eerste stappen als coach zette hij ook in Chicago, waar hij van 1979 tot 1982 hoofdcoach was.

In Salt Lake City leidde Sloan Utah Jazz in 23 seizoenen naar 1.223 overwinningen (1.127 in het reguliere seizoen en 96 in de play-offs). Dat duizelingwekkende aantal werd in 2014 op een groot vaandel vereeuwigd in de nok van het stadion van de Jazz, zoals eerder zijn rugnummer in Chicago vereeuwigd werd.

Vijf jaar eerder werd Sloan al opgenomen in de NBA Hall of Fame.

Jerry Sloan kijkt of zijn verdediger Jeff Hornacek Michael Jordan kan afstoppen in de NBA Finals van 1998 AFP

STER reclame