NOS Voetbal

Voetbalnomade Hoedt na trek door Europa: 'Ik zou het zo weer doen'

Hoedt na rondreis door Europa: 'Ik zou het zo weer doen'

Hij speelde in vijf jaar tijd in vijf landen en is nu weer terug in Alkmaar. Maar AZ-fans die hopen op een terugkeer van Wesley Hoedt, komen waarschijnlijk bedrogen uit. "Dat is totaal niet de insteek."

De 26-jarige centrumverdediger trainde, nu bijna alle Europese competities nog stilliggen, deze weken enkele keren mee met AZ, de club waar hij doorbrak en die hij in 2015 na één jaar in het eerste elftal verliet voor een buitenlands avontuur. Hoedt verkaste transfervrij naar het Italiaanse Lazio.

Juiste keuze

Een stap waarbij velen vraagtekens plaatsten, maar Hoedt vindt dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. "In Nederland werd gezegd: hij vertrekt veel te snel, hij gaat het niet halen en komt met hangende pootjes terug. Uiteindelijk is het tegendeel gebleken."

"Ik heb bij Lazio een hele goede tijd gehad, was op het einde superstabiel en kon niet voor niks een vijfjarig contract tekenen. Daarna verdiende ik een hele mooie transfer naar de Premier League. Dus als ik erop terugkijk, zou ik het zo weer doen."

BSR Agency
Wesley Hoedt traint mee met zijn oude club AZ

Hoedt: "Je bent op jonge leeftijd op jezelf aangewezen, dat is alleen maar goed voor je ontwikkeling. Ook als mens word je er veel completer door. Ik ben daar als jonge jongen binnengekomen en ging daar als volwaardig profvoetballer weg."

Kort voor zijn "hele mooie transfer naar de Premier League", Southampton om precies te zijn, verdiende Hoedt dankzij zijn goede optredens bij Lazio ook een debuut in Oranje. Op bezoek bij Bulgarije (2-0 nederlaag) verving hij halverwege die andere debutant, Matthijs de Ligt.

Klad erin

Zo was 2017 een fraai jaar, maar daarna kwam de klad erin. Southampton wist in 2018 ternauwernood degradatie te ontlopen en toen trainer Mark Hughes een half jaar later ontslagen werd, belandde Hoedt op de bank.

ANP
Wesley Hoedt kwam zes keer uit voor het Nederlands elftal onder Danny Blind

Begin 2019 werd de zesvoudig Oranje-international verhuurd aan het Spaanse Celta de Vigo, een half jaar later aan het Belgische Royal Antwerp, waar Hoedt zich herpakte. "Ik moet ook in de spiegel kijken. Ik heb in Engeland niet altijd het niveau gehaald dat ik kan halen."

"Daarna heb ik gezocht naar de weg omhoog, die heb ik dit seizoen gevonden", vervolgt Hoedt. "Ik sta nu op een kruispunt, ga kijken wat het goede jaar me oplevert."

(Nieuw) buitenlands avontuur

Een terugkeer naar Engeland, hopelijk. Hoedt ligt nog twee jaar vast bij Southampton. "De Premier League wordt weleens omschreven als de jungle, waar het echt overleven is. Een geweldige competitie waar ik ook heel veel heb geleerd bij een club die in de problemen zat. Het is zeker mijn ambitie om daar terug te keren."

ANP
Wesley Hoedt speelde twee seizoenen bij Lazio, dat hem in 2017 voor 16 miljoen euro verkocht aan Southampton

"En Antwerp heeft een optie om mij te kopen. Ik ben AZ superdankbaar dat ik mee mag trainen, maar het moet niet de insteek zijn om op dit moment terug te keren."

"De eredivisie wordt steeds sterker en je moet niks uitsluiten, maar ik heb in Italië, Engeland en Spanje gespeeld en het liefst keer ik terug naar een van de vijf grote competities. We zien het wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl