NOS Nieuws

Wekdienst 22/5: Volkscongres China van start • Pacman viert jubileum

Goedemorgen! In China is het Nationale Volkscongres begonnen, de jaarlijkse zitting van het voltallige parlement in Peking. En Pacman, het beroemde computerspelletje, is jarig.

Het weer: bewolkt en kunnen er ook buien vallen. Tussendoor schijnt de zon, het wordt 21 tot 28 graden.

Moet je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een symbolisch moment in China: het door de coronacrisis uitgestelde Nationale Volkscongres gaat van start. De Chinese autoriteiten achten het veilig genoeg om 5000 afgevaardigden uit het hele land bij elkaar te laten komen. De zitting is de belangrijkste politieke bijeenkomst van het jaar. Het Volkscongres zou oorspronkelijk vanaf 5 maart plaatsvinden.
  • Vechtsporters demonstreren in Den Haag. Zo willen ze de politiek overtuigen dat er veilig getraind kan worden en dat de deuren van (vecht-)sportscholen al vóór 1 september open kunnen.
  • Pacman, één van de populairste computerspellen ooit, bestaat vandaag 40 jaar. In 1980 bedacht in Japan, als spel dat ook leuk voor vrouwen moest zijn. Inmiddels is het bekende gele poppetje uitgegroeid tot een game-icoon.

Wat heb je gemist?

Ruim een maand na de piek van het aantal coronapatiënten op de IC hebben alle ziekenhuizen de reguliere zorg weer opgestart. Maar dat gaat langzaam: de meerderheid zit nog niet op de helft van de zorg die vóór de coronatijd werd verleend, blijkt uit een rondvraag van de NOS.

Omdat er wekenlang minder reguliere zorg is verleend, zijn bij bijna alle specialismen de wachtlijsten gegroeid. Het langst zijn ze bij specialismen waar zelden sprake is van levensbedreigende situaties, zoals orthopedie, oogheelkunde, dermatologie en plastische chirurgie.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Cultuurliefhebbers Hein en Corine Muller, twee AOW'ers uit Bussum, bedachten op een dag aan de keukentafel een bijzonder initiatief. Misschien zouden AOW'ers die het kunnen missen, zoals zij, hun vakantiegeld willen doneren aan het theater en musea.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vond het een goed initiatief en heeft beloofd dat ze het gedoneerde geld van de actie #DoeMeeMetJeAOW, zal verdubbelen. De teller stond gisteravond op bijna twee ton.

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl