Kale man, check. Ajax-verleden, check. Foto downloaden, vrijstaand maken en gebruiken om Jaap Stam welkom te heten. Zo zal het wellicht gegaan zijn bij het socialmediateam van FC Cincinnati. EĆ©n probleem: de kale man met Ajax-stropdas is Stam niet.

In de welkomstvideo is er geen twijfel mogelijk: de man die de kijker begroet, is Stam. "Hoi, ik ben Jaap Stam, ik zou me graag willen voorstellen. Ik ben de nieuwe hoofdcoach van FC Cincinnati", zijn de eerste woorden van de 47-jarige trainer op de website van de Amerikaanse club. Een wat uitgebreider voorstelrondje is wellicht geen overbodige luxe op zijn eerste werkdag in de Verenigde Staten.

Stams dubbelganger luistert naar de naam Tinus van Teunenbroek en is elftalleider van Ajax onder 15, wat direct de das met het logo van de Amsterdammers verklaart.

De enige echte Jaap Stam ANP

Overigens herstelde de club na enkele uren de fout, de tweet werd verwijderd en op de website verscheen wel de juiste foto van de Nederlandse trainer.

Droom die uitkomt

Op te maken uit het enthousiasme van Stam over zijn Amerikaanse avontuur, zal hij zich niet door de miskleun van zijn nieuwe club uit het veld laten slaan. "Om de kans te krijgen in Amerika en de MLS te werken, bij een club als FC Cincinnati, is een droom die uitkomt", wordt Stam in de begeleidende tekst bij de video geciteerd.

"Ik heb altijd van het land gehouden en van de mentaliteit van de mensen in de Verenigde Staten", vervolgt Stam, die in zijn actieve loopbaan uitkwam voor onder meer PSV, Manchester United, AC Milan en op EK's en WK's speelde met Oranje.

De welkomstvideo van FC Cincinnati, met de Ć©chte Jaap Stam:

Ook algemeen manager Gerard Nijkamp, die Stam naar Cincinnati haalde, is in zijn nopjes. "Hij heeft een uitgebreid cv en maakte als speler deel uit van sommige van de succesvolste clubs ter wereld. Hij heeft ook bewezen dat hij teams door een overgangsperiode kan leiden."

Vrijdag gepresenteerd

Stam begon als hoofdtrainer bij het Engelse Reading (2016-2018), waarna hij via PEC Zwolle (2019) bij Feyenoord belandde. Dat avontuur duurde echter maar kort. In oktober stapte hij op vanwege teleurstellende resultaten. Feyenoord stond op dat moment twaalfde.

Vrijdag wordt Stam officieel gepresenteerd bij FC Cincinnati, waar hij de opvolger is van de wegens een racismerel opgestapte Ron Jans.

Andere MLS-clubs staken de draak met FC Cincinnati op twitter:

STER reclame