Van der Garde over verjonging F1: 'Begon met karten toen ik 10 was, Max was 4'

Met het jongste coureurskoppel in ruim vijftig jaar gaat Ferrari volgend seizoen proberen de hegemonie van Mercedes in de Formule 1 te doorbreken. Charles Leclerc is 22, nieuwkomer Carlos Sainz 25. "Het wordt een mooie battle", verwacht voormalig F1-rijder Giedo van der Garde.

Dat Ferrari vol gaat voor twee relatief jonge jongens is opmerkelijk. De Italiaanse renstal kiest doorgaans voor ervaring. Sainz' voorganger Sebastian Vettel had bijvoorbeeld al vier wereldtitels op zak toen hij in de iconische rode auto stapte.

"Het is een heel interessant fenomeen", aldus Van der Garde. "Leclerc is een hele jonge jongen, maar ze hebben gezien dat hij een superjaar heeft gedraaid. Hij heeft het Vettel heel moeilijk gemaakt."

Goed genoeg = oud genoeg

De puike prestaties van Leclerc, die de tien jaar oudere Vettel in de tweede helft van het seizoen overvleugelde, overtuigden Ferrari ervan dat goed genoeg ook in de Formule 1 oud genoeg is.

Charles Leclerc maakte afgelopen seizoen indruk ondanks zijn gebrek aan ervaring ANP

Zodoende konden de Italianen zich focussen op kenmerken die wél van belang waren. Van der Garde: "Wie is constant, weet hoe het spelletje gespeeld wordt, heeft een goede verhouding met Leclerc en kan hem aan? Dan hebben ze met Sainz een hele goede keuze gemaakt."

"Twee jonge honden in één team kan gevaarlijk zijn", beaamt Van der Garde. "Maar Sainz maakt bijna geen fouten, is superconstant en laat zich niet gek maken. Ik denk dat hij genoeg ervaring heeft."

"We gaan het allemaal meemaken. Ik ben echt benieuwd, Sainz is ook echt geen pannenkoek. Die weet wel wat gas geven is. Maar ik denk dat hij aan het begin moet accepteren dat hij tweede coureur is."

Formule 1 verjongt

Ferrari's keuze voor Sainz past in een bredere trend in de Formule 1. Steeds vaker gaat de voorkeur uit naar jonge coureurs.

Van der Garde over simulator: 'De truc waardoor jonge jongens snel in F1 komen'

Naast Sainz en Leclerc maken momenteel ook jonkies als Max Verstappen (22), Alex Albon (23, beiden Red Bull) en Lando Norris (20, McLaren) furore in het walhalla van de autosport. Hoe kan dat?

Van der Garde: "Het wordt steeds jonger, maar ze beginnen ook steeds jonger. Ik begon met karten toen ik 10 was, Max toen hij 4 was. Die jongens worden megagedreven door hun ouders en de mensen om zich heen."

"En als ze de autosport in komen, kunnen ze thuis oefenen. Dat was in mijn tijd niet. Een team als Red Bull pikt die jongens jong op en zet ze in de simulator. Dat is, denk ik, de truc waardoor ze zo snel in de Formule 1 kunnen komen."

Jonge honden halen toch andere acties uit. Er moeten geen klappers komen, maar het is nu wel spectaculair.

Voormalig Formule 1-coureur Giedo van der Garde

De simulator dus. Ploegen in de F1 investeren miljoenen in het zo nauwkeurig en waarheidsgetrouw mogelijk nabootsen van circuits, zodat hun coureurs thuis achter hun beeldscherm kilometers kunnen maken.

Geen overbodige luxe, gezien het wat magere aantal van zes testdagen aan het begin van het seizoen, waarin van alles uitgeprobeerd moet worden. "De rest moet je in raceweekenden doen. Dus je móét eigenlijk wel een simulator hebben", zegt Van der Garde.

"Voor jonge jongens is het heel belangrijk dat ze veel kilometers kunnen maken in die simulator. Je voelt niet die G-krachten, maar bent wel met een stuur bezig, met een gaspedaal, met remmen... Je blijft scherp."

Opgegroeid met simulator

Omdat de generatie-Max Verstappen groot is geworden met 'simracen', hebben ze al op jonge leeftijd veel kilometers gemaakt én snappen ze de techniek beter dan de oude garde.

Van der Garde: "Max appte mij: doe je een paar simraces mee? Maar ik moet zeggen dat ik het echt heel erg zwaar had. Die jongens zijn ermee opgegroeid, kennen alle knopjes."

Max Verstappen stapte al op 4-jarige leeftijd in de kart ANP

De simulator helpt mee dat coureurs al op jonge leeftijd klaar zijn voor het grote werk, het spektakel dat zij met zich meebrengen zorgt er tegelijkertijd voor dat de vraag naar de Leclercs en Verstappens groeit.

"Jonge honden halen toch andere acties uit dan jongens met meer ervaring. Dat hebben we de afgelopen jaren gezien met Max, wat waanzinnig was. Daardoor werd het spectaculair", zegt Van der Garde.

"Ik denk ook dat de eigenaars van de Formule 1 het daarom toejuichen dat die jonge jongens komen. Het moet safe zijn, er moeten geen klappers komen, maar het is nu wel spectaculair."

STER reclame