Lance Armstrong
NOS Wielrennen

Nieuwe bekentenis Armstrong: 'Gebruikte al doping op 21-jarige leeftijd'

Lance Armstrong bekende in 2013 al dat hij tijdens zijn actieve loopbaan doping gebruikte en in een nieuwe, tweedelige documentaire van de Amerikaanse sportzender ESPN geeft hij nu toe dat hij al op zeer jonge leeftijd aan de stimulerende middelen begon.

Het Britse wielertijdschrift Cycling Weekly heeft als eerste citaten uit de vier uur lange reportage over de levenslang geschorste Texaan. Gevraagd naar wanneer hij voor het eerst doping gebruikte, reageert Armstrong: "Ik was waarschijnlijk 21 jaar."

'Mijn waarheid'

In de documentaire, waarvan het eerste deel komende zondag wordt uitgezonden, zegt Armstrong alles te vertellen. "Ik ga er niet meer om liegen. Ik ga je mijn waarheid vertellen."

Tussen 1996 en 1998 ontbrak Armstrong in het profpeloton; in oktober 1996 werd bij Armstrong teelbalkanker geconstateerd. "Of de kanker het gevolg was van dopinggebruik? Dat weet ik niet. Maar ik sluit het zeker niet uit", zegt Armstrong nu.

1993: Lance Armstrong

De bekentenis van Armstrong vormt eens te meer het bewijs dat hij al niet meer schoon was in 1993, toen hij in Oslo de wereldtitel op de weg veroverde.

Later won hij onder meer zeven keer de Tour de France. Die zeges moest hij inleveren, nadat Armstrong begin 2013 op televisie bij Oprah Winfrey ronduit had toegegeven dat hij op grote schaal doping had gebruikt in zijn wielercarrière.

De Amerikaanse Juliet Macur, journalist van de New York Times, maakte in haar boek 'De Leugens van Lance' in 2014 al melding van het dopinggebruik bij Armstrong als jonge prof. Hij zou zelfs op 20-jarige leeftijd bij de Spelen van 1992 in Barcelona al verboden middelen hebben genomen.

Armstrong bekent dopinggebruik op jonge leeftijd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl