Willy Schmidt als speler van Ajax, de club waarmee hij in 1956/1957 de eerste winnaar van de eredivisie werd ANP

De naam Willy Schmidt zal bij veel voetballiefhebbers van nu niet direct een belletje doen rinkelen, de beweging die hij naar eigen zeggen uitvond wel: de schaar. Schmidt is op 93-jarige leeftijd overleden, melden het Noordhollands Dagblad en Omroep Brabant.

Schmidt speelde voor Alcmaria Victrix, EVV Eindhoven - de voorloper van FC Eindhoven - Ajax en Fortuna '54, dat later opging in Fortuna Sittard. Met EVV werd de aanvaller in 1954 landskampioen. In 1957 kroonde hij zich met Ajax tot eerste winnaar van de gloednieuwe eredivisie.

De schaar

In zijn jaren in Eindhovense dienst deed Schmidt voor het eerst de schaar. "Ik heb die beweging op de training bij EVV Eindhoven uitgevonden", zei hij daar ooit over in supportersblad De Ajacied. "Anderen heb ik de schaar ook geprobeerd aan te leren. Dat viel echter niet mee, want je moet hem wel op snelheid kunnen toepassen, terwijl je de bal controleert",

Hoewel hij hem wellicht nooit bij een ander had gezien, was Schmidt niet de eerste voetballer die de schaar uitvoerde. Law Adam deed dat naar verluidt begin jaren 30 al in Nederland, terwijl de Argentijn Pedro Calomino wereldwijd gezien wordt als 'uitvinder', hij deed de schaar naar verluidt al in de jaren 10 van de vorige eeuw.

Voorbeeld voor Keizer

Schmidt was wel degene die Piet Keizer, door velen gezien als de uitvinder van de schaar, inspireerde. Keizer was in de jeugd van Ajax actief toen Schmidt in Amsterdam speelde.

"Er is eigenlijk maar één speler van wie ik duidelijk iets overgenomen heb: Willy Schmidt", zei de in 2017 overleden Keizer daarover in het boek over het honderdjarig bestaan van Ajax. "Ik vond het zo'n mooie en effectieve beweging, dat ik die heb overgenomen."

STER reclame