AP

Goedemorgen! In de bunker in Amsterdam-Osdorp is vandaag een tussentijdse zitting in het Marengo-proces. En in Italië openen winkels, musea en kerken weer hun deuren, onder strenge voorwaarden.

Vandaag start tamelijk bewolkt. Vanmiddag is overal de zon te zien en bij een matige westenwind wordt het 16 tot 23 graden.

Weerplaza

Moet je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In het liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is, houdt de rechtbank in de bunker in Amsterdam-Osdorp een tussentijdse zittingsronde. Taghi zou een bende hebben geleid die liquidaties uitvoerde. Het is nog onduidelijk of hij vandaag zelf aanwezig is.
  • Mantelzorgers kunnen zich vanaf vandaag laten testen op het coronavirus. Dat gebeurt alleen bij klachten die passen bij covid-19, zoals koorts, luchtwegklachten, hoesten, verkoudheid, niezen of kortademigheid.
  • Het zwaar door corona getroffen Italië zet een nieuwe stap in het versoepelen van de strenge maatregelen. De meeste winkels en andere ondernemingen openen hun deuren weer. Ook musea, bibliotheken en kerken gaan onder voorwaarden open.
  • Voor het eerst sleept een geadopteerde de Nederlandse overheid voor de rechter. Het gaat om een vrouw uit Sri Lanka, die de staat ervan beschuldigt te weinig te hebben gedaan om frauduleuze adopties te voorkomen.

Wat heb je gemist?

In de Rotterdamse wijk Nieuwe Westen is een explosie geweest bij een woning die afgelopen donderdag nog werd beschoten. Het pand aan de Jagthuisstraat is beschadigd geraakt. Afgelopen donderdag werden er rond 05.00 uur meerdere kogels afgevuurd op dezelfde woning. Bij allebei de incidenten vielen geen slachtoffers.

Getuigen zagen na de explosie, die rond 02.30 uur plaatsvond, een auto wegrijden. De politie traceerde de auto in Amsterdam. De twee inzittenden zijn daar aangehouden. Of zij bij de explosie betrokken waren, wordt onderzocht.

Deze buurtbewoner hoorde rond 2 uur een harde knal:

'Het was alsof er een bom naar beneden pleurde'

Ander nieuws uit de nacht

  • Het lijkt erop dat de aangekondigde versoepelingen van een aantal strenge coronamaatregelen op 1 juni kunnen doorgaan. Zo kunnen onder andere de horeca en middelbare scholen op die dag weer open, zeggen Haagse bronnen tegen de NOS.
  • De politie luidt in De Telegraaf de noodklok over de toename van het aantal crystal meth-labs in Nederland en de opmars van Mexicaanse drugskartels in Europa. Eerder deze maand werden in het Gelderse dorp Achter-Drempt drie mannen uit Mexico, Colombia en de Verenigde Staten aangehouden na een inval in een drugslab.
  • De drie politici van Denk die de afgelopen weken verwikkeld waren in een hardnekkige ruzie, lijken hun conflict te hebben opgelost. De politieke partij heeft een persbericht gedeeld met de titel 'Verzoening bij Denk'.

En dan nog even dit

Bart van den Akker uit Arnhem wilde afgelopen weekend een trosje druiven eten, maar in het plastic bakje uit de supermarkt vond hij deze jongen:

Gerard Burgers

"Ik ben enorm geschrokken natuurlijk", zegt hij tegen de Gelderlander. De spin was als verstekeling meegereisd in een zeecontainer, blijkt uit navraag bij Albert Heijn. De supermarktketen had de pitloze druiven geïmporteerd uit Chili. Na de aanvankelijke schrik hebben Bart en zijn vrouw Chantal zich ontfermd over de Chileense vogelspin. "Bart heeft plechtig beloofd dat we hem houden. Want het dier heeft tenslotte die hele tocht overleefd", zegt Chantal.

Fijne dag!

STER reclame