Koningin Máxima viert haar 49ste verjaardag en geeft op sociale media een lesje alfajores bakken. Dat is een Argentijnse lekkernij waar de vrouw van koning Willem-Alexander dol op is.

"Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!" Máxima heeft een reeks foto's van het bakproces en eindresultaat op Facebook en Instagram gezet:

profielfoto
koninklijkhuis Paleis Huis ten Bosch
Deze foto is gepost door koninklijkhuis

“In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!” - Máxima Ingrediënten koekjes: · 300 gr maizena · 200 gr bloem · 200 gr roomboter (op kamertemperatuur) · 150 gr suiker · 4 eidooiers · 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat) · 2 afgestreken theelepels bakpoeder · het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanille poeder · de geraspte schil van 1 citroen · 1 theelepel cognac Ingrediënten vulling: · dulce de leche (kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker) · geraspte kokos Bereiding: Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe! Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo‫’‬n 2 cm afstand van elkaar. Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze. Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos. De Alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar! #vermijddrukte #thuisbakken #alfajores #recept  #koekjes #koningin #KoninginMáxima #gefeliciteerd #verjaardag #eetsmakelijk 📸RVD

De vulling van de alfajores is dulce de leche, een karamelpasta. Het is zomaar mogelijk dat Máxima's moeder heeft meegeholpen in de keuken. Maria del Carmen verblijft al enkele maanden in Nederland.

In de reacties op sociale media wordt de jarige koningin overstelpt met felicitaties en complimenten voor het lekkere recept.

"Ik ben trots op zo'n fantastische koningin", schrijft Marie-Louise. "Nog nooit eerder meegemaakt dat een lid van de koninklijke familie (in Nederland en de wereld) een lievelingsrecept deelt!"

STER reclame