Sherida Spitse, Vivianne Miedema en Lieke Martens met de beker van het EK 2017 AFP

"Het is echt niet te geloven: ik sta gewoon op tv te janken." Vivianne Miedema wist niet wat haar overkwam, vlak nadat ze in 2017 met het Nederlands elftal Europees kampioen was geworden.

Ze dacht aan de groepsfase van het toernooi, die voor haar zo lastig was geweest. Pas in de kwartfinales kwam de topschutter van Oranje voor het eerst tot scoren.

"Het begin was moeilijk, maar daarna is het lekker gaan lopen", zei Miedema. Ze had Nederland hoogstpersoonlijk naar de finale gekopt en daarin met twee doelpunten een grote bijdrage geleverd aan de historische EK-zege.

In Studio Sport Archief blikt de NOS vanmiddag terug op de gouden zomer van de Nederlandse vrouwen. De uitzending begint om 15.20 uur en is te volgen via NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Messi van het vrouwenvoetbal

Er werd veel van Miedema verwacht, voorafgaand aan het in Nederland georganiseerde EK. Ze was pas 21 jaar, maar speelde al lange tijd op het hoogste niveau.

Miedema (r) in actie als speelster van Heerenveen in 2013 ProShots

Zes jaar eerder had ze haar eredivisiedebuut gemaakt bij sc Heerenveen, waar ze de goals aaneenreeg en een transfer naar Bayern München verdiende. De jonge doelpuntenmachine werd al snel 'de Messi van het vrouwenvoetbal' genoemd.

"Miedema was een soort wonderkind. Ze had het bij Bayern ook goed gedaan, in de aanloop naar het EK", zegt NOS-presentatrice Rivkah op het Veld, die het toernooi van dichtbij volgde.

"Ik kan me dus goed voorstellen dat het aan haar knaagde dat ze in de groepsfase niet scoorde. Al bleef ze tegelijkertijd redelijk stoïcijns. Ze had tijdens het WK van 2015 geleerd om niet al te veel naar de buitenwereld te luisteren."

'Zeikerds'

Ook voor dat toernooi in Canada waren de verwachtingen rond Miedema hooggespannen geweest. Ze wist in vier WK-duels echter niet te scoren en nadat het Nederlands elftal in de achtste finales was uitgeschakeld, kreeg ze de nodige kritiek te verduren.

Miedema schreeuwt het uit na haar doelpunt in de kwartfinale tegen Zweden ANP

Na drie wedstrijden op het EK leek zich eenzelfde scenario te ontvouwen. Oud-voetbalster Daphne Koster opperde na de groepsfase dat het wellicht tijd werd voor een andere spits.

"Ik denk dat Daphne niet zo veel voetbalverstand heeft op dit moment", reageerde Miedema koeltjes. En over de kritische opmerkingen van andere voetbalanalisten: "Van al die zeikerds trek ik me weinig aan."

Focus

"Het was voor Miedema in die eerste wedstrijden ook niet makkelijk. De tegenstanders pakten haar flink aan en gaven haar nauwelijks ruimte", weet Jeroen Elshoff, commentator bij een groot deel van de EK-wedstrijden van Oranje.

"Maar doordat de focus van de tegenstanders op Miedema lag, kwamen collega-aanvallers Lieke Martens en Shanice van de Sanden wel tot scoren. Op die manier was ze ook belangrijk voor de ploeg."

Bekijk hieronder een samenvatting van de EK-finale, met twee doelpunten van Miedema:

Nederland pakt Europese titel na spectaculaire finale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Toch voelde haar doelpunt in de kwartfinale tegen Zweden voor Miedema als een opluchting. "Het is heel fijn dat-ie er voor mij nu ook eindelijk in ligt", zei ze na afloop van de wedstrijd.

"Die goal tegen Zweden is belangrijk voor haar geweest", zegt Elshoff. "Het gezeur werd iets minder, want critici zullen bij een spits altijd kijken naar het aantal doelpunten."

Uitblinkers

De teller eindigde bij Miedema op vier goals, nadat ze ook in de halve finale tegen Engeland en de finale tegen Denemarken het net had gevonden.

"Ze is tijdens het EK met het team meegegroeid", meent Op het Veld. "Nederland was in de laatste wedstrijden van het toernooi sowieso een stuk beter dan in het begin."

"Martens, Sherida Spitse en Jackie Groenen waren misschien meer de uitblinkers, maar uiteindelijk is Miedema natuurlijk ook ontzettend belangrijk geweest voor die EK-zege."

STER reclame