Redbad Strikwerda Orange Pictures

Een compleet volleybalteam verhuizen naar de Duitse competitie? Het revolutionaire plan is van Redbad Strikwerda, trainer van topclub Draisma Dynamo uit Apeldoorn.

"Met een paar clubs proberen we in Nederland uit alle macht om op niveau te blijven", zegt Strikwerda in De Telegraaf. De tegenstand in de Nederlandse competitie is volgens de trainer niet voldoende om de sport naar een hoger niveau te tillen. Want vijftien keer winnen met 3-0 in iets meer dan één uur, daar hebben de spelers van Dynamo helemaal niks aan meent Strikwerda.

Spelers van Dyanmo blokkeren de bal Orange Pictures

"Tegen de mindere teams stelden we ook nog eens vaak onze minder sterke spelers op," zegt Strikwerda. En dus is een uitstapje naar de Bundesliga volgens de trainer een goede manier om progressie te boeken.

'Niet afwijzend'

Strikwerda heeft intussen al poolshoogte genomen bij de Duitse volleybalbond (VBL). "Ik heb gevraagd of deelname mogelijk is. Wat mij betreft doen we per direct mee in Duitsland", aldus Strikwerda.

Volgens NOS-verslaggever Maarten Tip is het geen slecht idee om verder te kijken. "Als je het Nederlandse niveau naar een hoger plan wilt tillen, moet je ze uitdagen." Dus met Nederlandse jongens in de Duitse competitie gaan spelen, waar het niveau beduidend hoger ligt, is zo'n gek idee nog niet. "Als de clubs in Duitsland hiervoor openstaan, is er best een kans van slagen", zegt Tip.

Al jaren probeert de volleybalbond het Nederlandse mannenvolleybal weer naar de top te krijgen. Daar werden zo'n tien jaar geleden speciale talententeams voor opgericht. Maar die hebben volgens Tip hun vruchten nog steeds niet afgeworpen.

"De intentie van Strikwerda is duidelijk: het Nederlandse volleybal weer op niveau krijgen. Dat kan maar op één manier, spelen tegen betere tegenstanders. Hij heeft het zelfs over het oude Bankrasmodel, iets waar hij eerder geen voorstander van was"

Coach Arie Selinger met de 'gouden generatie' volleyballers in 1992 ANP

Bankrasmodel

Het Bankrasmodel stamt uit de jaren tachtig, het principe is eigenlijk heel simpel: je brengt de grootste talenten van Nederland bij elkaar in één team, laat ze dagelijks trainen en reist de hele wereld over om tegen de beste teams te spelen. Onder leiding van de Israëlische volleybaltrainer Arie Selinger.

"Selinger bracht de volleyballers samen in de Bankrashal in Amstelveen en heeft zo het fundament gelegd voor het uiteindelijk goud op de Olympische Spelen in Atlanta in 1996. Strikwerda noemt het Bankrasmodel nu als een achterdeur. Mocht het idee van de Bundesliga niet doorgaan, is een variant daarop altijd nog mogelijk", aldus Tip.

STER reclame