Voormalig wereldkampioen Wang Ki-chun Getty Images

Tweevoudig wereldkampioen Wang Ki-chun mag nooit meer een functie vervullen in de judowereld. De Zuid-Koreaan is door de bond van zijn land voor het leven geschorst.

Wang werd onlangs gearresteerd omdat hij een tiener seksueel zou hebben lastiggevallen. Hoewel zijn schuld nog niet is vastgesteld, heeft de Koreaanse bond hem nu al een schorsing opgelegd omdat hij de judowereld "schade heeft toegebracht".

De 31-jarige Wang veroverde in 2007 en 2009 de wereldtitel in de klasse tot 73 kilogram en in 2008 won hij olympisch zilver op de Spelen in Peking.

De judoka stond drie keer tegenover Dex Elmont op de tatami en een keer tegenover Frank de Wit en wist al die duels te winnen. Wang zette in 2016 een streep onder zijn actieve carrière en wilde doorgaan als trainer binnen de judowereld.

Meer misbruikschandalen

Begin vorig jaar werd de Zuid-Koreaanse sportwereld opgeschrikt door meerdere verhalen over misbruik van atleten. Shorttrackster Shim Suk-hee, tweevoudig olympisch kampioen, trad als eerste naar buiten met beschuldigingen aan het adres van haar coach, die haar meermaals zou hebben verkracht.,

Vervolgens meldden zich meer vrouwelijke atleten uit onder andere het judo, taekwondo en worstelen. Ook zij verklaarden seksueel misbruikt te zijn door hun coach. Leden van het vrouwencurlingteam, de zogenoemde 'garlic girls' die zilver wonnen in Pyeongchang, beschuldigden hun trainer van verbale mishandeling en het achterhouden van prijzengeld.

STER reclame