Het aantal doden gerelateerd aan het coronavirus is gestegen met 18. In totaal zijn sinds de start van de uitbraak aan het RIVM 5440 overledenen gemeld van wie is vastgesteld dat ze leden aan covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Dat zijn er vandaag 22, het laagste gemelde aantal sinds 14 maart.

Weekendvertraging

Het instituut wijst er daarbij op dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: vooral sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven door de ggd's. Als dat op sommige dagen meer gebeurt dan gebruikelijk, ontstaan er pieken in de grafiek die het beeld vertekenen. Op weekenddagen kan de vertraging extra groot zijn, waardoor er op zondag en maandag een lager aantal wordt gemeld dan de rest van de week.

NOS

Het instituut telt dus alleen overledenen mee die positief zijn getest op het coronavirus. Het CBS publiceert wekelijks cijfers die een indruk geven van het mogelijke aantal 'verborgen' coronadoden. Op het hoogtepunt van de crisis, begin april, bleek dat de 'oversterfte' waarschijnlijk twee keer hoger was dan het officiële dodental van het RIVM. In de weken daarna is dat verschil steeds kleiner geworden.

Dat het aantal ziekenhuisopnames afneemt, is goed te zien als je de gerapporteerde ziekenhuisopnames per week vergelijkt. De piek was begin april toen er gemiddeld bijna 500 mensen per dag werden gemeld door het RIVM. Twee weken geleden waren dat er gemiddeld 77. Afgelopen week werden er per dag gemiddeld 45 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.

NOS

De daling van het aantal ziekenhuisopnames heeft overigens ook te maken met de manier van registreren. Het RIVM telt sinds aantal dagen alleen nog de opnames mee van mensen die vanwege ernstige covid-klachten in het ziekenhuis terechtkomen, en niet van patiënten die om een andere reden worden opgenomen en van wie bij een test vervolgens blijkt dat ze ook corona hebben.

Het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen is sinds vandaag volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding landelijk weer op een normaal niveau. Er lagen gisterochtend om 10.00 uur in totaal 910 patiënten op IC's in Nederlandse ziekenhuizen. Daarvan waren er 491 coronapatiënt. Vijftien Nederlandse coronapatiënten liggen nog in Duitsland op de IC.

Het totaalaantal coronapatiënten op de IC daalde naar 507; 34 minder dan een dag eerder.

NOS

STER reclame