Sport en corona
Met gemarkeerde ballen en onzeker perspectief staat Haase weer op de baan

In Amstelveen klinkt op het nationale trainingscentrum van tennisbond KNLTB sinds woensdag voor het eerst in deze coronacrisis weer het vertrouwde ploffende geluid van tennisballen die heen en weer worden geslagen. De profspelers zijn weer in training.

"Superleuk. Het balgevoel was er nog, maar ik heb wel vijf bloedblaren. Dat krijg je als je bijna twee maanden niet hebt gespeeld", zegt Robin Haase, die twee keer in de week gaat spelen, zolang niet duidelijk is wanneer de toernooien weer beginnen.

Kijk hieronder naar een langer interview met Haase:

Haase tennist weer: vijf bloedblaren en enkele harde woorden

Over sommige van de scherpe RIVM-richtlijnen op en rond tennisbaan verbaast Haase zich behoorlijk. "Het is een moeilijk thema. Ik begrijp dat we rustig moeten beginnen, dat is allemaal duidelijk. Maar ik vind het moeilijk te begrijpen dat wij en de KNLTB voorschriften moeten aanhouden die nergens meer op slaan en van mensen zijn die niks van tennis weten."

Hij geeft een voorbeeld: "We staan met z'n vieren op de baan, maar mogen andermans gemarkeerde ballen niet aanraken. Klinkt logisch, maar als ik mijn snaren aanraak - wat je als tennisser altijd automatisch doet - heb ik de bal van mijn tegenstander eigenlijk ook al aangeraakt."

Boodschappen doen is volgens Haase veel riskanter dan tennissen. "In de supermarkt zie ik veel dingen die gevaarlijker en besmettelijker zijn. Zo'n winkelwagentje wordt na iedere klant een uur lang met hetzelfde doekje schoongemaakt. En wij mogen elkaars bal niet aanraken. Daar heb ik dan wel moeite mee."

Robin Haase heeft direct last van blaren NOS

Terug naar de topsport. Haase heeft zich tijdens de coronacrisis amper met tennis beziggehouden. "Zolang we niet weten wanneer we weer kunnen, zie ik het nut van hard trainen niet in. We hebben misschien nog wel maanden om aan ons spel te werken."

De tenniswereld ligt na de afgelasting van Wimbledon tot 13 juli stil. Veel spelers denken dat er het hele jaar niet meer gespeeld kan worden, vooral vanwege het reizen. Zo sprak Rafael Nadal al zijn grote zorgen uit over de rest van het seizoen.

KNLTB en verenigingen lopen tientallen miljoenen mis

Vanaf volgende week kan iedereen in Nederland in ieder geval weer tennissen, tot grote vreugde ook van de tennisbond KNLTB die de schade, ook bij de verenigingen, flink heeft zien oplopen de afgelopen weken omdat niemand meer de baan op mocht. Algemeen directeur Erik Poel van de KNLTB: "Die is echt enorm, wel tientallen miljoenen. Die achterstand gaan we de rest van het seizoen niet meer inlopen."

Coronaschade loopt bij KNLTB en verenigingen 'in de tientallen miljoenen'

STER reclame