Deze kinderen mogen voorlopig niet turnen
NOS Sport

Turnbond na versoepeling coronamaatregelen: '200.000 kinderen in de kou'

Na de persconferentie van het kabinet over het versoepelen van de coronamaatregelen overheerst de teleurstelling bij turnbond KNGU. Het is volgens hen onduidelijk waarom jongere turners niet in de zaal mogen sporten.

Premier Mark Rutte kondigde woensdagavond aan dat vanaf 11 mei iedereen weer buiten mag sporten, zolang het geen contactsport betreft. Een potje tennis of golf in de buitenlucht is dus binnenkort weer toegestaan, maar turnen zit er voorlopig niet in. Die sport wordt namelijk veelal binnen beoefend.

Het kabinet heeft nog geen groen licht gegeven voor binnensportaccomodaties en dat vindt de bond opmerkelijk. "Het gaat hier om een niet-contactsport en de sport wordt vooral beoefend door kinderen (lage risicogroep)", schrijft de bond op hun website. "Door deze maatregel worden ruim 200.000 gymsport-kinderen (letterlijk) in de kou gezet."

Buiten sporten

Om fit en in beweging te blijven mochten kinderen onder de twaalf jaar de afgelopen week al wel weer buiten trainen. Dat is volgens de bond een stap in de goede richting, maar daarmee is de kous niet af.

De verwachting is, dat na 1 september de maatregelen voor binnensporten worden versoepeld, maar dat is voor de bond niet snel genoeg. "Onze inzet voor het herstarten van binnensporten zetten we, samen met NOC*NSF en andere sportkoepels, onverminderd voort", aldus KNGU-directeur Marieke van der Plas.

"We hopen op andere, vernieuwde inzichten bij het kabinet waardoor deze maatregel alsnog op korte termijn kan worden versoepeld."

Kabinet laat klimmers vallen

Ook de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV) en de Brancheorganisatie voor de Klimsport (BKS) reageren teleurgesteld op de beslissing van het kabinet. "Voor de klimsport in Nederland is het van levensgroot belang om eerder open te kunnen dan 1 september."

Volgens hun is de klimsport bij uitstek een tak van sport die het nauw neemt met de veiligheid van de beoefenaars en geschikt is voor de anderhalvemetermaatschappij.

"Klimmen is geen contactsport en geen teamsport. De ruimtes waarin wordt geklommen zijn gigantisch (hoog en groot), bijzonder goed geventileerd en klimmers komen verspreid over de dag", zegt NKBV-directeur Robin Baks.

Klimmen zou dit jaar voor het eerst een onderdeel zijn op de Olympische Spelen, maar moet door de uitbraak van het coronavirus dus een jaar langer wachten op het olympisch debuut.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl