NOS Voetbal

Bal gaat weer rollen in Duitsland; waarom kan dat eigenlijk niet in Nederland?

  • ANP
    PSV'er Mohamed Ihattaren
  • AFP
    Donny van de Beek schreeuwt het uit

Hoeveel doelpunten gaat de Noorse sensatie Erling Braut Haaland nog maken voor Borussia Dortmund? Kan Davy Klaassen met Werder Bremen degradatie ontlopen? En wordt Bayern München voor de achtste keer op rij landskampioen?

Dat zijn vragen waarmee Duitse voetbalfans zich vanaf half mei weer bezig kunnen houden. Want dan wordt de Bundesliga hervat, zonder publiek op de tribunes. Ook in Turkije, Bulgarije, Portugal, Polen, Zwitserland, Hongarije, Servië en Kroatië gaat de bal weer rollen.

In Nederland maakte het kabinet op 21 april een einde aan de hoop van voetbalfans op een spannende afloop van de eredivisie. Waarom kan er in het stadion van VVV-Venlo dit seizoen niet meer gevoetbald worden, maar zo'n 30 kilometer verderop, bij Borussia Mönchengladbach, wel?

  • Pro Shots
    Nederlandse clubs trainen wel weer voorzichtig, maar zonder uitzicht op wedstrijden
  • NOS
    RKC heeft de training hervat
  • ANP
    Feyenoord-trainer Dick Advocaat en zijn assistent John de Wolf tijdens een training eerder dit seizoen
  • Vitesse
    Spelers Vitesse weer op trainingsveld
  • ProShots
    FC Twente-trainer Gonzalo García García instrueert zijn spelers tijdens het winterse trainingskamp in Spanje

Cruciaal is de Nederlandse regelgeving rond wedstrijden in het betaald voetbal. Een voetbalwedstrijd (ook zonder publiek) valt hier namelijk onder dezelfde vergunningsplicht als een groot festival als Pinkpop.

'Dat is zuur'

Twee weken geleden maakte premier Rutte al bekend dat alle vergunningsplichtige evenementen in Nederland tot 1 september verboden zijn. Daarmee zette hij dus ook een streep door alle wedstrijden in het betaald voetbal, ongeacht of ze met of zonder publiek worden gespeeld.

"Ja, dat is zuur. Maar bij alle gevolgen die deze crisis heeft voor de gezondheid van mensen, bedrijven en de samenleving als geheel, ontkomen we er niet aan om dit offer met elkaar te brengen", sprak Rutte destijds.

Premier Mark Rutte en op de achtergrond minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Als voetbalwedstrijden zonder publiek buiten de evenementen-regelgeving waren gevallen, dan had een herstart zoals in Duitsland wellicht een optie kunnen zijn. Maar omdat deze situatie nieuw is - er hoefden voor het coronavirus nooit structureel wedstrijden zonder of met minder publiek gespeeld te worden - bestaan er hiervoor nog geen speciale regels.

KNVB wil nieuwe vergunningsregels

Volgens de KNVB is het tijd voor een nieuw soort vergunning voor sportwedstrijden om in de toekomst soortgelijke situaties te voorkomen. De voetbalbond is voorstander van het verkennen van dit nieuwe vergunningsbeleid voor betaald voetbal, zonder publiek. Zo wordt er momenteel met de overheid gesproken over toekomstige mogelijkheden en oplossingen voor wedstrijden (gedeeltelijk) zonder of met publiek.

"Internationaal zijn er al veel goede voorbeelden van landen die aan de slag zijn met kaders en protocollen om verantwoord uit te kunnen voetballen. We moeten ervoor waken dat we het Nederlandse betaald voetbal niet gaan isoleren binnen Europa, dit zou de sportieve positie van Nederlandse clubs voor een langere periode ernstig schaden", schreef de voetbalbond vorige week in een brief aan het kabinet en de burgemeesters.

Financiële belangen in Duitsland

In ieder land wordt er anders omgegaan met de regels rond vergunningen voor voetbalwedstrijden. Zo wordt in Duitsland bijvoorbeeld per deelstaat bepaald of er gevoetbald kan worden. De zestien Duitse deelstaten besloten woensdag na overleg met bondskanselier Angela Merkel om daar - onder strenge maatregelen en zonder publiek - per half mei weer groen licht voor te geven.

Daarnaast speelt ook geld een grote rol in Duitsland. "De financiële belangen in Duitsland zijn enorm groot, want er staan nog honderden miljoenen euro's aan tv-rechten op het spel die nog uitgekeerd moeten worden", legt correspondent Wouter Zwart uit.

"Duitse clubs zijn veel meer dan Nederlandse clubs afhankelijk van die tv-rechten. Sterker nog: als ze dat geld dit seizoen niet zouden krijgen, zou er een heel aantal clubs kunnen omvallen."

Mei 2020: Bayern München traint weer

Viroloog Ab Osterhaus heeft een andere verklaring. Hij denkt dat de Duitse aanpak van het coronavirus het land een voorsprong heeft gegeven, waarvan het voetbal nu profiteert. "Duitsland wilde het virus vanaf het begin af aan elimineren, wij reduceren", doelt de Nederlandse expert op de pittige lockdown die Merkel in maart invoerde.

Duitsland geeft van alle Europese lidstaten veruit het meeste geld uit aan gezondheidszorg en telt de meeste intensive care-bedden. Bijna 7.000 van de bijna 83 miljoen inwoners van Duitsland zijn aan het coronavirus overleden. In Nederland heeft het coronavirus nu ruim 5.200 dodelijke slachtoffers geëist. "Je zou kunnen zeggen dat ze het beter voor elkaar hebben", concludeert Osterhaus.

Andere risicoanalyse

"Daarom kunnen ze in Duitsland een andere risicoanalyse maken dan wij", aldus de viroloog. De Duitse regering wil dat de clubs maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Clubs moeten als een vorm van quarantaine een trainingskamp beleggen voor de herstart en spelers zullen intensief getest worden.

Viroloog Ab Osterhaus

Osterhaus: "Zo minimaliseer je inderdaad het gevaar dat ze besmet worden. Maar er kan nog altijd een positieve test uitrollen als ze straks al aan de laatste wedstrijden van het seizoen zijn begonnen. Dan zou het kunnen dat je misschien wel een heel team in quarantaine moet plaatsen."

Geen gekke gedachte. Afgelopen maandag kwam namelijk al naar buiten dat na de eerste testronde bij tien spelers uit de eerste en tweede Bundesliga het coronavirus was vastgesteld.

Deze Europese competities worden hervat

Duitsland half mei
Portugal eind mei
Polen eind mei
Hongarije eind mei
Servië 30 mei
Kroatië 30 mei
Zwitserland 8 juni
Bulgarije begin juni

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl