Hollandse Hoogte

Goedemorgen! In de regio Delfland worden dijken en kades geïnspecteerd vanwege de droogte. En vanavond is er om 20.33 uur een nieuwe uitzending van het programma Het coronavirus: feiten en fabels.

In het noorden begint de dag nog met een beetje zon. Verder is het bewolkt en vanuit het zuiden gaat het regenen. Aan het einde van de middag kan de zon nog even doorbreken. Het wordt 12 tot 19 graden. Ook de komende dagen is het wisselvallig.

Weerplaza

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Er worden dijken geïnspecteerd in het Hoogheemraadschap Delfland, omdat het al zo lang droog is. Het gaat om ongeveer 21 kilometer aan dijken en kades in Midden-Delfland, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. De dijken hebben een ondergrond van veen. Dat kan gaan krimpen en barsten als het uitdroogt.
  • Om 15.00 uur maakt de Franse premier Philippe de versoepeling van de coronamaatregelen in het land bekend. Ook de Griekse regering gaat vanavond bekendmaken hoe de quarantaine daar versoepeld gaat worden.
  • Na het Achtuurjournaal is er om 20.33 uur weer een uitzending van het NOS-programma Het coronavirus: feiten en fabels. Onder meer viroloog Ann Vossen, MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof en ING-hoofdeconoom Marieke Blom beantwoorden vragen, die je kunt mailen naar coronavragen@nos.nl. De uitzending is te zien op NPO1, NPO Start en via een livestream op NOS.nl en de NOS app. Op digitaal themakanaal NPO Nieuws is het programma te bekijken met gebarentolk.

Wat heb je gemist?

In de hele wereld zijn nu iets meer dan drie miljoen mensen besmet met het coronavirus. De teller van de Johns Hopkins universiteit staat op 3.029.452 geregistreerde besmettingen. Met afstand het grootste aantal is gemeld in de Verenigde Staten, waar 985.374 besmettingen bekend zijn. In Spanje zijn dat er bijna 229.500, in Italië bijna 200.000.

De Amerikaanse regering onderzoekt wat China had kunnen doen om te voorkomen dat het coronavirus een wereldwijde pandemie zou worden. Dat heeft president Trump gezegd tijdens een van zijn persconferenties over het virus, die hij bijna elke dag houdt.

Volgens Trump is de VS "niet blij met China" en onderzoeken de Amerikanen waarom de Chinezen het virus niet bij de bron hebben aangepakt. "Iemand had lang geleden kunnen voorkomen dat er zoveel onnodige doden zouden vallen", aldus de president.

Lees al het coronanieuws van de afgelopen nacht in ons liveblog.

Ander nieuws uit de nacht:

  • 'Drugshandel gaat onverminderd door ondanks coronacrisis': Dat zegt de Rotterdamse politiechef Westerbeke in het AD. Volgens hem passen de criminelen zich razendsnel aan. Zo is er in de Rotterdamse haven al een partij cocaïne gevonden in een lading met medische hulpgoederen.
  • Prijs van Brent-olie duikt naar 20 dollar per vat: De vraag naar olie is ingestort door de coronacrisis. Daardoor zit de opslag overvol. De olieprijzen van de afgelopen weken zijn de laagste in bijna twintig jaar tijd.
  • Zakenman Tiede Herrema overleden: De Nederlandse ondernemer was in 1975 ruim een maand voorpaginanieuws toen hij in Ierland werd ontvoerd en vastgehouden door een afsplitsing van de IRA. Na een lange belegering werd hij bevrijd. Herrema is 99 jaar geworden.

En dan nog even dit:

Voor de drive-in van fastfoodrestaurants in Nieuw-Zeeland staan lange rijen. De inwoners van het land kunnen iets anders doen wat lang niet mogelijk was: eten afhalen. Sommige klanten waren er al rond middernacht, uren voor het restaurant openging. Premier Ardern kondigde de versoepeling van de maatregelen gisteren aan.

Een paar duizend kilometer verderop zijn ook surfers en zwemmers in Australië opgelucht. Daar is Bondi Beach in Sydney weer open. Ruim een maand geleden was er veel verontwaardiging over de aanhoudende drukte en werd het strand afgesloten.

Bondi Beach in Sydney weer open na coronacrisis

Fijne dinsdag!

STER reclame