Viktor An na het veroveren van olympisch goud in Sotsji ANP

Zesvoudig olympisch kampioen Viktor An heeft - opnieuw - een punt achter zijn shorttrackloopbaan gezet. Dat heeft de 34-jarige Rus aan meerdere media in zijn land laten weten.

An nam in september 2018 ook al eens afscheid, maar hij besloot vorig jaar de shorttrackschaatsen weer onder te binden omdat hij nog een keer wilde schitteren op de WK shorttrack in Seoul, in zijn vaderland Zuid-Korea. Ook dacht An voorzichtig aan de Olympische Spelen van 2022 in Peking.

De coronapandemie gooide echter roet in het eten en de WK gingen niet door. Begin november won An nog wel twee keer zilver bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City.

Zes keer olympisch goud

An, geboren als Ahn Hyun-soo, staat bekend als een van de beste shorttrackers ooit. Bij de Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn vergaarde hij eeuwige roem met drie olympische titels, toen nog voor zijn geboorteland Zuid-Korea.

Na een conflict met de Koreaanse schaatsbond liet An zich in 2011 naturaliseren tot Rus. Hij won voor zijn nieuwe vaderland in 2014 ook drie keer olympisch goud.

De succesvolste olympische shorttracker aller tijden won maar liefst achttien wereldtitels. Hij was vijf keer de beste allroundshorttracker van de wereld.

STER reclame