Studio Sport Docu

Bekijk 'nieuwe' docu's over Armstrong, Koeman en Fischer

Honderden zijn er in de lange geschiedenis van Studio Sport gemaakt: documentaires, uitgebreide portretten of lange reportages. De ene keer omdat het een journalistiek zeer interessant onderwerp was, de andere keer omdat een grote Nederlandse sporter afscheid nam van zijn of haar sport. Maar vaak ook omdat het gewoon een mooi verhaal betrof dat het waard was om - in een documentaire - verteld te worden.

We ontsluiten dat archief en publiceren elke maandag op NOS.nl en in de app drie 'nieuwe' documentaires. Deze week Lance Armstrong, Ronald Koeman en Bobby Fischer.

Het Texaanse leven van de jonge Lance Armstrong (1994)

Een paar maanden voor het bezoek van Mart Smeets aan Lance Armstrong heeft de Amerikaan in een kletsnat Oslo de regenboogtrui veroverd. Armstrong heeft zichzelf op de kaart van de internationale wielerwereld gezet, maar in Texas kent niemand hem.

De 21-jarige Armstrong houdt dan nog wel van het leventje buiten de spotlights. Vanaf zijn woning, die veel wegheeft van een rommelig studentenhuis, begint de trainingsrit door het desolate landschap. Smeets volgt een boerende en grappenmakende Armstrong de hele dag.

Het Texaanse leven van 'onbekende' Armstrong (1994)

Het Kanon Zwijgt (1997)

Zeventien jaar profvoetbal zit erop als Ronald Koeman in 1997 in een lange documentaire terugblikt op zijn imposante carrière. Van FC Groningen naar Ajax, PSV en Barcelona om af te sluiten bij Feyenoord.

In meer dan zeshonderd officiële wedstrijden scoorde verdediger Koeman meer dan tweehonderd goals. Zijn belangrijkste misschien wel in de Europa Cup 1-finale tegen Sampdoria.

Koeman praat rustig en open over gedrogeerde tegenstanders, harde tackles op broer Erwin en het leven als voetbalprof.

Het Kanon Zwijgt (1997)

De Dolende Koning (2003)

De Amerikaanse schaker Bobby Fischer behoort tot de beste schakers die de wereld ooit heeft gekend. Tijdens zijn carrière beleeft hij vele hoogtepunten, onder andere door alle grote Russische schakers - tijdens de Koude Oorlog - te verslaan.

Na zijn schaakcarrière ziet de wereld ook een andere kant van Fischer. Hij sluit zich aan bij sektes, doet zeer schokkende uitspraken over Joden en is juichend op de radio te horen als hem gevraagd wordt naar zijn reactie op het instorten van de Twin Towers.

Fischer overlijdt vijf jaar na het uitzenden van deze documentaire op IJsland, het land dat hem in 2004 asiel verleent.

De Dolende Koning (2003)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl