NOS Wielrennen

Wereldkampioen Van Vleuten: 'Pijnlijk dat ik trui niet kan showen'

Wereldkampioen Van Vleuten: 'Pijnlijk dat ik trui niet kan showen'

Annemiek van Vleuten mag dit hele wielerseizoen in de wereldkampioentrui rondrijden, maar tot nu toe heeft ze hem slechts in één koers kunnen tonen. "Het is een pijnlijk gevoel dat ik de trui niet echt kan showen."

De 37-jarige Van Vleuten heeft afgelopen winter in de Colombiaanse bergen getraind om dit jaar extreem goed te kunnen zijn. "Ik krijg echt heimwee als ik naar die beelden kijk", zei Van Vleuten in Studio Sport. "Fietsen in de bergen is het mooiste dat er is."

"Ik heb heel erg genoten van mijn voorbereiding", aldus Van Vleuten. "Je ziet me met enorm veel plezier rondrijden in Colombia. Goede resultaten zouden voor mij alleen maar de kers op de taart zijn, dus ik ben niet onwijs sip over de geschrapte koersen."

Van Vleuten: 'Genoten van voorbereiding, niet sip door geschrapte koersen'

Omloop het Nieuwsblad is tot nu toe de enige race van dit jaar waarin Van Vleuten in de regenboogtrui in actie kwam. "Ik kan de trui elke dag dragen tijdens mijn trainingen, maar het liefst wil ik hem natuurlijk in de wedstrijden showen."

Ze had zich dit seizoen vooral voorbereid op de klassiekers in Vlaanderen en de Ardennenweek met onder meer de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik, de koers die ze vorig jaar met overmacht won.

Nu er geen wedstrijden zijn, heeft Van Vleuten ook weinig inkomsten. Door de coronacrisis werden zowel de renners als de staf flink gekort op hun salaris.

Loon inleveren

"Heel erg substantieel", noemt Van Vleuten het deel van haar loon dat ze moet inleveren. "Bij iedereen van de ploeg hetzelfde percentage. Wat ik wel mooi vind, is dat ze ervoor gekozen hebben het personeel in dienst te houden."

"Iedereen is persoonlijk gebeld; 120 mensen bellen met slecht nieuws, dat vind ik dan wel weer klasse. Ik ben trots dat we ondanks deze omstandigheden nog een heel sterk teamgevoel hebben."

Poels wint de zevende etappe in het Critérium du Dauphiné 2019

Ook Wout Poels, de laatste Nederlandse winnaar van de manneneditie van Luik-Bastenaken-Luik (2016), had zijn pijlen gericht op de klassiekers in de Ardennen.

Hij zit inmiddels al weken binnen in zijn huis in Monaco en probeert op de hometrainer fit te blijven. "Ik vraag me af of ik nog wel op de weg kan fietsen als ik straks weer naar buiten mag. Misschien heb ik wel zijwieltjes nodig, zo lang is het geleden."

De 32-jarige renner van Bahrain-McLaren hoopt dat er in het najaar wel weer gekoerst kan worden. "Ik hoor om me heen dat het dan wel weer kan, maar dat is de grote vraag. Het zou mooi zijn als het kan, maar ik heb geen verstand van het virus en hoe het zich gaat ontwikkelen."

Voor de vrouwen is de Giro Rosa, die nu in september gepland staat, wellicht de eerste koers die weer verreden gaat worden. "Ik ben blij dat ik weer een doel heb", liet Van Vleuten weten. "Fietsen zonder doel is heel gek, dus het is fijn om een stip aan de horizon te hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl