NOS Voetbal

Cambuur-trainer De Jong: 'Grootste schande uit de Nederlandse sport ooit'

De Jong: 'Dit voelt als de grootste schande uit de Nederlandse sport ooit'

Bij SC Cambuur is vol ontzetting gereageerd op het besluit van de KNVB om geen degradatie en promotie door te voeren, nu de competities zijn afgebroken vanwege de coronacrisis. "Dit voelt als de grootste schande uit de Nederlandse sport ooit", zegt trainer Henk de Jong.

SC Cambuur was hard op weg naar promotie naar de eredivisie, met een voorsprong van vier punten op De Graafschap en liefst elf op FC Volendam. Voor de bovenste twee clubs uit de eerste divisie lag een ticket voor de eredivisie klaar.

"Ik ga altijd uit van eerlijkheid, van mensen die goed besturen. Maar wat hier gebeurd is, is sport-onwaardig", aldus De Jong. "Je zult maar verantwoordelijk zijn voor dit besluit, dat zul je je hele leven meedragen."

'Eerste divisie tenietgedaan en kapotgemaakt'

Wat in Leeuwarden vooral steekt, is dat de KNVB de ranglijst wél respecteert bij de toewijzing voor Europees voetbal. Bovendien leverde een stemming van de clubs over wel of geen promotie/degradatie een duidelijk beeld op: zestien clubs stemden voor, negen clubs waren tegen en de andere negen (waaronder ook Cambuurs provinciegenoot sc Heerenveen) onthielden zich van stemmen.

"De UEFA had opgeroepen tot sportieve argumenten. Als je dan de UEFA meeneemt, de stemming meeneemt én de ranglijst meeneemt, dan kun je toch niet deze beslissing nemen? Dan spelen er andere dingen", foetert De Jong.

"De eerste divisie wordt hier tenietgedaan en kapotgemaakt. Je draait het gewoon faliekant de nek om. Dat vind ik een schande voor het Nederlandse voetbal. Het is toch niet normaal dat je dit beslist?!"

SC Cambuur-directeur: 'Dit voelt buitengewoon onrechtvaardig'

'Dit is met twee maten meten'

Het is volgens algemeen directeur Ard de Graaf nog te vroeg om te bepalen of SC Cambuur de stap naar de rechter maakt om het besluit aan te vechten. "We gaan onderzoeken wat onze positie is en wat we hiermee kunnen", zegt De Graaf. "Ik snap het gewoon echt niet. Waarom leg je de mogelijkheid die de UEFA biedt niet over de hele competitie? Dit is met twee maten meten."

"Voor ons is dit een mokerslag. Het is een wereld van verschil of je in de eredivisie speelt of in de eerste divisie. Kijk alleen al naar tv-gelden en seizoenkaarten. En we zijn bezig met een nieuw stadion, daar hebben we beleid op gemaakt. Dat wordt nu afgenomen en dat voelt buitengewoon onrechtvaardig", aldus De Graaf.

Gudde legt stemverdeling naast zich neer: 'Geen duidelijke signatuur'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl