Max Verstappen AFP

De kans bestaat nog steeds dat Max Verstappen nog deze zomer in actie komt in de Formule 1. De kans bestaat zelfs dat de coureur in het Oostenrijkse Spielberg, het thuiscircuit van zijn ploeg Red Bull Racing, twee weken op rij een grandprix afwerkt.

"Er zijn races gepland op 5 en 12 juli. We kunnen aan alle officiële vereisten voor 'spookraces' voldoen", zei Helmut Marko, topman van het team, op de Oostenrijkse radiozender Ö3.

Geen tweede uitbraak

De organisatie van de Formule 1, de leiding van Red Bull en ook de minister van Sport zijn het erover eens dat racen zonder toeschouwers mogelijk is in Oostenrijk, mits een tweede uitbraak van het coronavirus uitblijft.

Volgens de plannen worden ook journalisten geweerd bij de races op het circuit van Spielberg en is er ruimte voor 2.000 personen, merendeels medewerkers van de teams en officials. Alle leden van de teams moeten negatief zijn getest op het coronavirus.

Max Verstappen won in 2019 voor de tweede keer op rij de Grand Prix van Oostenrijk AFP

In Oostenrijk werd als een van de eerste Europese landen een totale lockdown afgekondigd. In het land werden tot nu toe zo'n 15.000 besmettingen vastgesteld en zijn 522 mensen overleden aan het virus.

Op 3 april kondigde de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz als eerste Europese regeringsleider versoepelingen aan van de lockdownmaatregelen.

Sinds het Paasweekend mogen Oostenrijkers weer de straat op, in veel gevallen verplicht met mondkapje. Bondskanselier Kurz kondigde wel aan dat grote evenementen tot eind juni verboden blijven.

Meer macht voor FIA

De internationale autosportfederatie FIA en Formula One, de eigenaar van de Formule 1, hebben nog niet gereageerd op de suggestie van Marko.

Wel heeft autofederatie een ingrijpende wijziging doorgevoerd in de reglementen van onder meer de Formule 1. Vanaf nu mag de FIA belangrijke besluiten nemen als de meerderheid van de teams instemt. Tot nog toe kon een besluit alleen worden genomen met steun van alle renstallen.

De FIA voelt zich geroepen meer macht naar zich toe te trekken in de huidige coronacrisis, waarin de financiële gevolgen groot zijn en voor kleinere teams in de Formule 1 mogelijk fataal.

De federatie wil in "uitzonderlijke omstandigheden" sneller reageren en volstaan met steun van een meerderheid "om de sport voor de toekomst veilig te stellen."

Ferrari verzet zich tegen budgetplafond

Het loslaten van de unanimiteitsbeginsel kan grote gevolgen hebben voor het aangekondigde budgetplafond in de koningsklasse van de autosport. Er is bij de Formule 1-teams verschil van mening over het verder verlagen van het maximale bedrag van 145 miljoen dollar dat de teams volgend jaar mogen uitgeven. Met name Ferrari verzet zich tegen dat plan.

Sebastian Vettel AFP

Teambaas Mattia Binotto van de Italiaanse renstal liet al weten dat Ferrari absoluut niet onder die 145 miljoen dollar wil. "Het plafond van 145 miljoen betekent voor ons dat we aanzienlijke opofferingen moeten doen, met name op personeel gebied", aldus Binotto, die tevens dreigde met een vertrek uit de koningsklasse.

"Als het budget nog lager wordt, moeten we misschien naar andere opties kijken waar we ons race-DNA gaan inzetten", sprak hij in The Guardian, daarmee zinspelend op een vertrek uit de Formule 1.

Auto's staan stil

De Formule 1 ligt sinds de uitbraak van de pandemie stil. De eerste negen races van het jaar, waaronder de Grand Prix van Zandvoort, zijn geschrapt of uitgesteld.

Officieel is de GP van Frankrijk in het Zuid-Franse Le Castellet op 28 juni nu nog de eerste wedstrijd op de bijna gehalveerde kalender. De Franse overheid heeft echter alle publieke evenementen tot medio juli verboden.

STER reclame