
Duizenden euro's voor een kort filmpje: zo werkt de industrie achter viral video's
Een tablet met een video van een vliegtuigraampje achter de deur van je wasmachine, glaasje wijn, en heel even is het of je weer echt in een vliegtuig zit. Met deze TikTok-video ging NOS Stories-verslaggever Jeroen Gortworst opeens de hele wereld over.
Verzoeken van internationale televisiezenders en social-media-accounts stroomden binnen, met de vraag of ze de TikTok-video mochten gebruiken op hun eigen platform. En daar kan de viral-industrie flink aan verdienen, merkte Gortworst. Er werd hem soms wel duizenden euro's geboden voor een zogenaamde licentiedeal.
Bedrijven zoals ViralHog, Newsflare en JunkinMedia kopen een deel van de auteursrechten van de maker, en verkopen de video weer door aan andere sites. Achter die leuke video's die je overal online ziet langskomen, zit dus een hele industrie.
NOS Stories sprak met de baas van ViralHog, een Amerikaans bedrijf dat het internet afspeurt naar potentiële virals. Welke industrie gaat er schuil achter al die grappige filmpjes?
Na versoepeling corona weer meer executies wereldwijd
Amnesty International komt in zijn jaarlijkse verslag op 589 geregistreerde executies, maar tekent daarbij aan dat het werkelijke aantal veel hoger ligt.
Foto's van lockdownborrel met Johnson gepubliceerd
De foto's zouden van een bijeenkomst op 13 november 2020 zijn, toen er strenge regels golden voor samenkomsten.
Doorvoerhandel fors minder na Brexit, export van Hollandse waar nam toe
Nederlanders leveren wel steeds meer diensten aan het Verenigd Koninkrijk.