Magnus Carlsen en Anish Giri bij het Tata Steel-toernooi in januari
NOS Sport

Giri treft Carlsen op digitaal schaakbord: 'Niet op verkeerde veld klikken'

Steeds meer sporten organiseren in deze coronatijd virtuele wedstrijden. Ook de schakers moeten er aan geloven, want de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen heeft online zeven van zijn grootste rivalen uitgedaagd.

Hij organiseert de Magnus Carlsen Invitational en ook de Nederlander Anish Giri - de nummer tien van de wereld - is uitgenodigd. "Of dit een officieus WK is? Nou, dat is wat overdreven, maar het is wel een toptoernooi", zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

De Magnus Carlsen Invitational begint zaterdag en duurt tot en met 3 mei. De winnaar is 65.000 euro rijker. Giri: "Zulke bedragen zie je online normaal gesproken nooit, dat gebeurt alleen bij toptoernooien."

Giri moet oefenen met muis van zijn computer

Ook al is Giri een grootmeester, via internet schaken is voor hem toch een andere discipline. "Het spel is hetzelfde, maar je ziet de lichaamstaal van je tegenstander niet en je moet handig zijn met de muis van de computer. In tijdnood kun je per ongeluk op het verkeerde veld klikken."

Helemaal vreemd is Giri echter niet van onlineschaken: "Toen ik nog kind was, speelde ik de hele dag door op internet. Daarna steeds minder, maar de laatste dagen komt het weer helemaal terug. Het is nu even de realiteit."

Drie weken geleden was Giri nog in Jekaterinenburg voor het Kandidatentoernooi, een van de laatste sportevenementen die nog van start gingen. Halverwege werd het toernooi echter toch nog gestaakt en keerden de schakers halsoverkop huiswaarts. Giri stond toen derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl