1957 Grand Prix Pescara: Stirling Moss na de race
NOS Sport

'Moss had echt het niveau en de status van een wereldkampioen'

Met het overlijden van voormalig Formule 1-coureur Sir Stirling Moss zondagochtend, verloor de autosport een icoon. Moss won 212 van de 529 races waaraan hij deelnam. Waaronder de Grand Prix van Zandvoort en de Grand Prix van Aintree, in 1955. Daarmee werd hij de eerste Britse coureur die won in eigen land.

Hans Hugenholtz junior kende Moss erg goed en was lang bevriend met de Brit. De twee ontmoetten elkaar zestig jaar geleden toen Moss thuis kwam bij Hugenholtz senior, voormalig directeur van circuit Zandvoort en de man die het circuit bouwde.

Beluister hier het hele gesprek uit Langs de Lijn met Hans Hugenholtz en Formule 1-commentator Louis Dekker:

"Na de training van de Grand Prix kwam hij koffie en thee bij ons drinken", blikt Hugenholtz terug bij Langs de Lijn. "Ik was daar als negenjarige aanwezig en hij maakte zeer veel indruk op mij. Het was allemaal heel relaxed toen. Niet zoals nu dat alle rijders worden afgeschermd door mensen rond de ploeg, Het was destijds allemaal heel sociaal met elkaar."

"Daarna hebben we altijd contact gehouden", gaat de autocoureur verder. "We hebben heel veel evenementen samen meegemaakt en ik ben vaak bij hem in Londen geweest. We belden ook vaak. De laatste tijd heb ik veel contact met zijn vrouw gehad omdat hij zelf niet meer kon spreken."

2015: Stirling Moss nog achter het stuur van een racewagen

Hugenholtz herinnert Moss als een zeer sympathieke man. "Hij was altijd vrolijk en vertelde ook soms wat schuine moppen. Dat was zijn specialiteit. We hebben ook veel over racen en het leven gesproken. Hij was echt een levensgenieter en een super sportman."

Wereldkampioen

Als het over de Formule 1-coureur Moss gaat, gaat het altijd over het feit dat hij nooit wereldkampioen wist te worden. Vier keer eindigde hij als tweede in het WK-klassement en drie keer als derde. Geen enkele andere coureur won zoveel races zonder de titel te bemachtigen, zestien.

"Hij had echt het niveau en de status van een wereldkampioen. Hij was heel loyaal naar mindere teams en heeft zo kansen laten lopen. Daardoor heeft hij niet bereikt wat iedereen hem toewenste."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl