Voorzitter Josep Maria Bartomeu van Barcelona met aanwinst Frenkie de Jong AFP
Sport en corona

Het is op bestuurlijk niveau zeer onrustig bij FC Barcelona. Uit onvrede met het beleid van voorzitter Josep Maria Bartomeu zijn zes bestuursleden opgestapt. De preses heeft volgens hen bij de aanpak van de coronacrisis ernstige fouten gemaakt.

Ook in Spanje wordt momenteel niet gevoetbald wegens de uitbraak van het coronavirus. In de ogen van de zes opgestapte bestuurders is Bartomeu niet bij machte adequate maatregelen te treffen om de financiële schade te beperken. De topclub zag de inkomsten kelderen en spelers en staf moesten uit de media vernemen dat ze tijdelijk 70 procent van hun salaris moeten inleveren.

Vervroegde verkiezingen

Bartomeu is sinds 2014 voorzitter van de Catalaanse club en volgend jaar niet herkiesbaar. De opgestapte bestuursleden, onder wie de vicevoorzitters Emili Rousaud en Enrique Tombas, vinden dat de voorzittersverkiezing vervroegd moet worden gehouden.

"We kunnen de manier waarop de club wordt bestuurd niet meer ondersteunen, zeker met de belangrijke uitdagingen die ons te wachten staan vanwege de coronacrisis", schreef het zestal in een open brief. "Onze laatste dienst aan de club is het vragen om verkiezingen zo gauw de omstandigheden dat toelaten, zodat de club de komende tijd op de best mogelijk manier kan worden geleid."

FC Barcelona heeft in een verklaring op de website afstand genomen van de kritiek en dreigt met juridische stappen.

STER reclame