Danny Makkelie

Spelregels in voetbal rond 'aanvallend hands' en penalty's gewijzigd

De internationale spelregelcommissie IFAB heeft een aantal spelregels in het voetbal aangepast en verduidelijkt. Zo wordt een onbewuste handsbal van een aanvallende speler alleen nog bestraft als het direct leidt tot een doelpunt of grote kans voor zijn ploeg.

Een doelpunt of kans zal worden teruggefloten "als de bal na de hands-situatie nog een kleine weg aflegt of als er nog een klein aantal (lees: één of twee) passes gegeven wordt", meldt de IFAB.

De commissie heeft ook voor het eerst duidelijk in de regels omschreven waar de arm 'stopt' om te bepalen of er sprake is van hands: bij de oksel. In gesprek met de NOS reageert de Nederlandse toparbiter Danny Makkelie op de wijziging.

Makkelie over nieuwe handsregel: 'Maakt het makkelijker'

"Ik denk dat dit wel een hoop verduidelijkt", zegt Makkelie. "Voorheen als de bal op de schouder kwam, was er geen sprake van een strafbare handsbal. De vraag is natuurlijk: waar begint de schouder? Daar heeft men nu geprobeerd duidelijkheid over te verschaffen."

"De onderkant van de oksel is nu de lijn en dat is veelal de onderkant van de mouw van een kort shirt", gaat Makkelie verder. "Het wordt nu makkelijker. Niet altijd voor de scheidstrechter, maar voor de VAR wel."

Keeper niet meteen geel

Daarnaast zijn ook de regels gewijzigd voor het overnemen van een strafschop als de keeper te vroeg van zijn lijn komt. Als de bal over/naast gaat of tegen de paal/lat komt, hoeft de penalty niet opnieuw genomen te worden. Tenzij de speler overduidelijk beïnvloed is door de actie van de doelman.

Als de keeper bestraft wordt voor het te vroeg van zijn lijn komen, krijgt hij in het vervolg niet meer direct geel, maar volgt er eerst een waarschuwing. Gele kaarten uit de reguliere speeltijd of verlenging tellen overigens niet mee tijdens een eventuele strafschoppenserie.

Een speler die al geel heeft en tijdens een strafschoppenserie opnieuw geel krijgt, zal niet worden weggestuurd met een rode kaart. Op het wedstrijdformulier registreert de scheidsrechter wel twee keer geel voor de betreffende speler.

Scheidsrechter moet beelden bekijken bij duidelijke fout

Ook de rol van de VAR is door de IFAB onder de loep genomen. Bij een wedstrijdincident dat door de VAR als een duidelijke fout wordt aangemerkt, wordt van de scheidsrechter verwacht dat hij altijd naar de beelden gaat kijken langs de kant van het veld. Dat betekent dus niet dat de scheidsrechter bij elke discutabele situatie naar de monitor moet kijken.

Björn Kuipers bekijkt een situatie tijdens Ajax-Feyenoord

"Dit heeft vooral betrekking op Engeland, waar de scheidsrechter bijna niet naar het scherm gaat en de beslissing van de VAR overneemt", aldus Makkelie. "Daarvan heeft IFAB nu gezegd: dat willen we niet. Als er sprake is van een duidelijke fout in de ogen van de VAR zal de scheidsrechter altijd zelf op het scherm moeten kijken."

De nieuwe regels gelden vanaf 1 juni. Omdat het huidige seizoen door het coronavirus na die datum mogelijk nog doorloopt, laat de IFAB weten dat competities zelf mogen beslissen of ze de nieuwe regels vanaf 1 juni invoeren of daar pas mee beginnen bij aanvang van het nieuwe seizoen.

Makkelie legt nieuwe regels uit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl