Ross Brawn ANP

De directeur van de Formule 1, Ross Brawn, ziet het seizoen in de koningsklasse van de autosport nog altijd in Europa van start gaan. De Brit hoopt dat er begin juli weer geracet kan worden en sluit niet uit dat dat achter gesloten deuren zal gebeuren.

Dat zei Brawn bij Sky Sports. Volgens de directeur zouden er dit seizoen dan negentien grand prixs gehouden kunnen worden.

Een start in juli zou betekenen dat ook de grand prix van Frankrijk, die nu nog op 28 juni staat, niet door zou gaan. Dat is vooralsnog de eerste race op de uitgeklede kalender, nadat eerder deze week bekend was geworden dat er door de GP van Canada een streep was gezet vanwege de wereldwijde coronacrisis. Begin juli is de GP van Oostenrijk.

'Reizen probleem'

Volgens Brawn is het nog altijd het doel om de Formule 1 - mits de situatie het toelaat - zo snel mogelijk weer van start te laten gaan, maar hij voorziet daarbij nog wel problemen met vooral het heen-en-weer reizen van de teams.

"Een Europese start zou gunstig zijn, zelfs als die besloten is. We kunnen een zeer gesloten omgeving creëren, met teams die met charters komen en naar het circuit worden geleid. Dan zorgen we dat iedereen getest is, zodat er geen risico is voor iemand", aldus Brawn.

Wereldkampioen Lewis Hamiltom ANP

"Het is misschien niet ideaal allemaal, maar het is beter dan niet racen", vervolgt Brawn, die naar eigen zeggen de sport levend wil houden en de mensen thuis ook wat wil bieden, zonder daarbij de coureurs in gevaar te brengen. Eerder verklaarde hij al de raceweekenden in te willen korten en de zomerstop in augustus te schrappen.

Zodoende kunnen er nog genoeg races worden gereden. Bij een start in juli zouden er steeds drie weken achter elkaar races plaatsvinden, om vervolgens een week rust in te lassen. In die constructie gelooft Brawn nog in negentien grand prixs. Maar zelfs als dat niet lukt, geeft hij de hoop voor dit seizoen nog niet op.

"Acht races is volgens de FIA-statuten het minimale aantal voor een wereldkampioenschap", aldus Brawn. "Dat kunnen we zelfs vanaf oktober nog halen. Oktober is wel een uiterste datum. Al zouden we dan nog altijd in de knel kunnen komen met volgend seizoen. We zoeken ook nog uit of we kunnen uitwijken tot januari. Er zijn veel complicaties, zoals je je kunt voorstellen."

STER reclame