Liverpool-aanvoerder Jordan Henderson
NOS Voetbal

Liverpool trekt zich hevige kritiek aan en houdt personeel toch in dienst

Het bestuur van voetbalclub Liverpool is diep door het stof gegaan. Vorige week liet de koploper in de Premier League weten een groot deel van het niet-voetballende personeel naar huis te sturen.

Na hevige kritiek van huidige spelers, oud-spelers en zelfs de Britse regering is de club maandag van dat besluit teruggekomen.

In een brief aan de supporters van Liverpool op de clubwebsite biedt directeur Peter Moore zijn excuses aan. "Wij beseffen dat we vorige week tot de verkeerde conclusie zijn gekomen door bekend te maken dat we gebruik wilden maken van het Coronavirus Retention Scheme en ons personeel met verlof te sturen vanwege het opschorten van de Premier League. Dat spijt ons."

Hevige kritiek

Liverpool wilde gebruikmaken van het overheidsfonds, dat 80 procent van het inkomen van de ontslagen personeelsleden zou vergoeden. Vorig seizoen boekte de Champions League-winnaar nog ruim 45 miljoen euro winst.

Dat voornemen schoot in het verkeerde keelgat van oud-spelers als Jamie Carragher en Stan Collymore.

Ook vanuit het Britse kabinet kwam Liverpool onder vuur te liggen. Zo waarschuwde Oliver Dowden, minister van Cultuur en Sport, maandag in het dagblad The Telegraph voor de gevolgen.

"Gebruikmaken van de publieke portemonnee om de inkomens van laagbetaalde medewerkers aan te vullen, terwijl de spelers miljoenen verdienen en ook de steenrijke eigenaars niets hoeven in te leveren", schamperde de minister. "Dat zal het volk hen niet in dank afnemen."

Liverpool stond overigens niet alleen in het voornemen. Ook Tottenham Hotspur, Newcastle United, Bournemouth en Norwich City hebben aangekondigd het niet-spelend personeel op non-actief te zetten.

Manchester City en Manchester United lieten juist weten geen personeel te laten gaan in de periode waarin er niet gevoetbald kan worden vanwege de coronacrisis.

Salarisconflict

Op de achtergrond speelt ook nog het conflict over de vraag of spelers ook salaris zouden moeten inleveren. De clubs in de hoogste Engelse divisie hebben hun spelers en trainers gevraagd 30 procent salaris in te leveren. Spelersvakbond PFA is daar niet mee akkoord gegaan.

Tegelijk komen er steeds meer persoonlijke initiatieven van voetballers. Liverpool-aanvoerder Jordan Henderson startte een fonds voor donaties van Premier League-spelers om de Bitse gezondheidszorg te ondersteunen. Eerder staken de spelers van Liverpool de zorgmedewerkers al een hart onder de riem.

Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum waren als Oranje-internationals bovendien betrokken bij het steunfonds van elf miljoen euro om de gevolgen van de coronacrisis in het Nederlandse voetbal te verzachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl