Reuters

Goedemorgen! Queen Elizabeth spreekt vanavond het Britse volk toe. En ook al is er vandaag geen Ronde van Vlaanderen, voor wielerliefhebbers is er toch genoeg te genieten op tv.

Eerst het weer: het wordt opnieuw een zonnige dag. Het kan wel 18 tot 21 graden worden. Er staat een matige zuidoostenwind.

Weerplaza

Moet je vandaag toch de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het wordt dus opnieuw mooi weer, maar natuurorganisaties en gemeenten roepen mensen op om niet massaal naar buiten te gaan. Gisteren ging dat goed, maar het is belangrijk dat de coronamaatregelen ook vandaag worden nageleefd, zegt Staatsbosbeheer. "We willen niet dat mensen nu lezen dat het meeviel en er toch op uitgaan."
  • Vanwege de coronacrisis houdt koningin Elizabeth vanavond een tv-toespraak voor het Britse volk. Die wordt om 21.00 uur Nederlandse tijd uitgezonden bij de BBC.
  • Op de dag dat eigenlijk de Ronde van Vlaanderen gereden zou worden, blikt de NOS terug op de editie van 2018. Die werd gewonnen door Niki Terpstra. Studio Sport Archief zendt de koers opnieuw uit, vanaf 15.00 uur op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app. Andere plannen vanmiddag? Check hier onze samenvatting uit 2018:
Terpstra schittert in Ronde van Vlaanderen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wat heb je gemist?

In het noorden van Mexico zijn bij een schietpartij tussen twee rivaliserende bendes negentien mannen om het leven gekomen. Volgens lokale media ging het om leden van het Juárezkartel en het Sinaloakartel, dat jarenlang werd geleid door de veroordeelde drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzmán.

Vrijdag zei de president van Mexico dat het bendegeweld in het land niet lijkt te verminderen door de uitbraak van het coronavirus. "Eind maart, toen het coronavirus wijder verspreid werd, leek het erop dat we een aanzienlijke afname van het geweld konden verwachten. Helaas blijkt dat niet het geval."

Ander nieuws uit de nacht:

  • Eerste Nederlanders teruggekeerd uit Australië. De eerste repatriëringsvlucht uit Australië is vanmorgen vroeg geland op Schiphol. In het toestel zat een honderdtal Nederlanders. Zij zijn eerst met KLM-partner Malaysia Airlines naar Kuala Lumpur gevlogen; vanaf daar vertrok een toestel van KLM naar Amsterdam.
  • Dode bij steekpartij in Eindhovense flat. Een bewoner van een appartementencomplex aan de Eindhovense Tellegenstraat is gisteravond neergestoken. Er is een traumahelikopter ingezet en de man is gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. Over de toedracht van de steekpartij is nog veel onduidelijk, de politie doet onderzoek.
  • Elf doden bij ontploffing in Colombiaanse kolenmijn. Waarschijnlijk is de ontploffing veroorzaakt door een gasophoping. Twee mensen worden nog vermist, twee anderen zijn levend onder het puin vandaan gehaald.

En dan nog even dit:

Berichten over dat artsen terughoudend zouden moeten zijn met het laten opnemen van oudere coronapatiënten, wonden de 90-jarige Joke Poelder erg op. "Ik was echt gepikeerd. Ik ben nog zo vitaal."

De 90-jarige man is een van de vier ouderen met wie de NOS sprak over de coronacrisis. Waar de een het moeilijk vindt om de maatregelen te accepteren, is de ander er meer gelaten onder. Lees hier het hele verhaal. En natuurlijk houden we ook weer een liveblog bij, dat lees je hier.

Fijne dag!

STER reclame