NOS Nieuws

Wekdienst 1/4: weer coronahoesters voor rechter en Kamer bijgepraat door RIVM

Goedemorgen! De Tweede Kamer krijgt vandaag een update van onder meer het RIVM over de bestrijding van het coronavirus. En op verschillende plekken in Nederland staan opnieuw een aantal 'coronahoesters' voor de rechter.

Vanuit het noorden trekken wolkenvelden het land in en vooral in het noorden kan een buitje vallen. Het wordt 8 tot 11 graden en er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. Donderdag en vrijdag verandert er weinig. In het weekeinde blijft het droog en wordt het zachter.

Moet je vandaag toch de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer wordt bijgepraat over de bestrijding van de corona-epidemie. Onder meer het RIVM, de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geven een update. Daarna wordt er in de Kamer gedebatteerd. De NOS zendt de briefing en het debat live uit op NPO 1, NOS.nl, de NOS-app en de socialemediakanalen.
  • Bij de rechtbanken in Arnhem, Utrecht en Assen staan zes mensen terecht die zouden hebben gespuugd of gehoest, en die daarbij gezegd hebben dat ze besmet waren met het coronavirus. De zittingen zijn op basis van het snelrecht.
  • En het is 'megxit': prins Harry en zijn vrouw Meghan doen vandaag officieel een stap terug binnen het Britse koningshuis. Vanaf nu maken ze geen gebruik meer van hun koninklijke titels. Daarom doen ze ook afstand van de merknaam Sussex Royal en het bijbehorende Instagramaccount.

Wat heb je gemist?

De Italiaanse premier Conte heeft de oplopende spanning met Nederland geprobeerd te sussen. Volgens hem is er geen sprake van woede vanuit zijn land richting Nederland. "De vriendschap met het Nederlandse volk blijft intact", zegt Conte in een interview in De Telegraaf.

Gisteren ageerden twaalf prominente Italiaanse politici in een open brief in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung tegen de Nederlandse opstelling in Europa, dat met een aantal andere landen huiverig is om onder meer een Europees noodfonds met daarin 400 miljard euro aan te spreken in de bestrijding van de coronacrisis. Italië wordt zwaar getroffen door het coronavirus en volgens de politici toont de Nederlandse houding "in elk opzicht een gebrek aan solidariteit en ethiek".

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Een journalist van de Amerikaanse zender CNN is besmet geraakt met het coronavirus. Maar Chris Cuomo blijft zijn programma gewoon maken, vanuit zijn kelder waarin hij in quarantaine zit:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl