De tassen van de voedselbank zijn klaar om uitgedeeld te worden Supportersvereniging FC Groningen
Coronaverhalen

Eigenlijk moest John de Jonge de afgelopen weekenden zijn club toejuichen vanaf de tribune. Maar het coronavirus gooit roet in het eten. Alle eredivisiewedstrijden werden afgelast en dus ook de wedstrijden van FC Groningen, de club van John. Ineens zat hij net als andere supporters van de Noordtribune thuis.

"Overal in Nederland zagen we voetbalsupporters spandoeken voor het ziekenhuis ophangen. Ook ik zat noodgedwongen thuis en samen met de andere jongens wilde ik graag mijn steentje bijdragen", vertelt John.

"Wij wilden iets doen voor Groningers en dus zochten we uit waar hulp nodig was. De voedselbank zei toen dat klanten hun voedselpakket niet meer konden ophalen bij het distributiecentrum, dus nu brengen wij de pakketten gewoon naar de mensen toe."

John de Jonge laadt zijn auto in Supportersvereniging FC Groningen

Directeur van de voedselbank Groningen, Ulfert Molenhuis, is blij met de hulp. "We konden de veiligheid van onze eigen medewerkers en van onze klanten niet meer garanderen als iedereen naar de winkel zou komen, we moesten dus iets anders verzinnen. Maar dat is niet makkelijk als je 800 gezinnen van eten moet voorzien."

De afgelopen twee weken zette hij daarom een bezorgservice op. Tal van organisaties doen mee. "Nu brengen op de ene dag de kerken voedselpakketten rond, morgen misschien ambtenaren, een andere dag supporters van FC Groningen."

Contactloos

"Maandagochtend heb ik mijn eerste rit gehad. Ik ben langs vijf adressen gereden om de boodschappentassen af te geven", vertelt John. "Het gaat allemaal contactloos. We zetten de tassen voor de deur, bellen aan en doen een paar stappen naar achteren. Zo houden wij het veilig. Mee naar binnen gaan we niet."

Hij doet het werk samen met zo'n 25 andere vrienden van de supportersvereniging. Aan het begin van de dag heeft de groep verschillende routes gemaakt zodat iedereen een aantal gezinnen weer voldoende eten voor de week kan bezorgen.

Supporters van FC Groningen laden hun auto in Supportersvereniging FC Groningen

Bijna allemaal zitten ze noodgedwongen thuis nu ze niet meer naar hun werk of opleiding kunnen. "Zelf ben ik mediator met een eigen bedrijfje. Die klussen zijn helemaal opgedroogd. Als ik geen voedselpakketten zou rondrijden zat ik nu ook maar wat thuis."

"Omdat we niet mee naar binnen mogen is het contact erg kort, maar het voelt als dankbaar werk om te doen. Ik ben geen arts die levens kan redden in het ziekenhuis maar zo draag ik toch mijn steentje bij", vertelt John. "We zijn voetbalsupporters maar ook gewoon mensen en we willen in deze tijden graag helpen. Of je nu Groningen-supporter bent of fan van Ajax of Feyenoord, we komen graag met een boodschappentas langs."

STER reclame