NOS Nieuws

'De afgekeurde mondkapjes hebben tot onrust geleid bij verpleegkundigen'

"Het nieuws dat een groot deel van de uit China geïmporteerde mondkapjes is afgekeurd, heeft dit weekend voor onrust gezorgd onder verpleegkundigen en artsen. Gelukkig hadden we de maskers in het Radboud UMC nog niet in gebruik genomen omdat we ze eerst wilden controleren. Het is een belangrijke taak van ons infectie-uitbraakteam om alle collega's goed te informeren over de beschikbare beschermingsmiddelen en om eventuele onrust weg te nemen.

We hebben al wel een les geleerd: we zijn met een verkeerde boodschap begonnen. Aan het begin van de corona-epidemie, toen er nog amper besmettingen in Nederland waren, hebben we ingezet op de maximale bescherming. Dat je bij het behandelen van een covid-19-patiënt een zogeheten FFP2-masker moet gebruiken en dat je ze regelmatig moet wisselen. Maar nu er een steeds groter tekort aan beschermingsmiddelen is, moeten we het gebruik van deze maskers aanpassen aan de aard van de zorg die een patiënt krijgt.

Bij intensieve zorg voor een patiënt kan een FFP2-masker nodig zijn, maar voor iemand die bijvoorbeeld alleen wat eten komt brengen is een chirurgisch masker al voldoende. Dat is voor collega's soms moeilijk om te begrijpen na de eerste berichten van maximale bescherming. Dat geeft ze een onveilig gevoel, wat ik goed begrijp. Die zorgen moeten we wegnemen door iedereen goed te informeren.

We zetten alles op alles om ons personeel te beschermen. Sommige ziekenhuizen laten al geen bezoek meer toe bij coronapatiënten en deze discussie wordt ook bij ons gevoerd. Op dit moment mogen coronapatiënten nog hooguit één bezoeker per dag ontvangen. Alleen voor de mensen in de terminale fase wordt een uitzondering gemaakt. Dat is ontzettend moeilijk voor patiënten en hun dierbaren, maar we kunnen onze medewerkers niet blootstellen aan bezoekers die mogelijk het virus bij zich dragen.

Daarnaast testen we de patiënten die verbeteren. Wanneer een coronapatiënt twee keer achter elkaar negatief is getest dan hoeven de verpleegkundigen zich aan minder strenge voorzorgsmaatregelen te houden. Dat maakt het verzorgen weer makkelijker. Ook testen we onze medewerkers. Iedereen die met coronapatiënten werkt, wordt verzocht zich elke dag te temperaturen. Dagelijks hebben we nieuwe positieve medewerkers, al lijkt het nu wel wat af te nemen tot 3 tot 5 per dag.

Maar de situatie blijft ernstig. De scenario's van het RIVM over de beschikbaarheid van IC-bedden zijn somberder geworden. Ook wij blijven het aantal IC-bedden verder opschalen. We hebben nu 83 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan er ruim dertig op de IC liggen.

Al gaat het uiteindelijk niet om het aantal beschikbare bedden maar om voldoende personeel om de intensieve zorg te kunnen bieden. Nu zijn er bijvoorbeeld ook anesthesiologen die normaal in de operatiekamer werken betrokken bij de IC-zorg. Elke keer dat je op die manier schuift met personeel valt er ergens anders mogelijk weer zorg weg. Daar letten we goed op.

Er wordt in ieder geval een aantal bedden vrijgehouden voor de acute zorg voor de regio. Bijvoorbeeld voor mensen met zwaar letsel na een ongeluk. Deze zorg blijven wij leveren. Ook houden we zoveel mogelijk rekening met operaties die niet uitgesteld kunnen worden. Deze patiënten hebben ook vaak een IC-bed nodig. Die zorg moeten we blijven bieden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl