Rick van den Hurk
NOS Sport

Ook voor honkballer Van den Hurk in Japan is het nu binnenblijven

Het mag langzamerhand geen nieuws meer zijn: over de hele wereld liggen topsportcompetities stil door de coronacrisis. Wedstrijden zijn afgelast of uitgesteld, toernooien gestopt of nooit begonnen. Door het grootste evenement ging deze week een streep: de Olympische Spelen in Japan. Het land waar de Nederlandse honkballer Rick van den Hurk zijn geld verdient.

De eerste duels in de Japanse honkbalcompetitie werden de afgelopen maand wel gespeeld, maar dan als oefenwedstrijd en zonder publiek op de tribunes. Van den Hurk, pitcher van Fukuoka SoftBank Hawks, maakt het van dichtbij mee.

"Eind februari, toen het aantal besmettingen toenam, hebben ze besloten zonder fans te spelen. Dat ging tot 22 maart goed, sindsdien zijn we daar ook mee gestopt", vertelt hij.

Eind februari: honkbal in een leeg stadion in Fukuoka

Sinds dit weekeinde zijn er verzwaarde maatregelen van kracht in de Japanse miljoenenstad Fukuoka, zo'n 900 kilometer ten westen van Tokio. In het land zijn 1.800 besmettingen en 55 doden geregistreerd.

"We zijn door de burgemeester opgeroepen om thuis te blijven. Dat geldt nu voor twee dagen, we zullen zien of het daarbij blijft."

Ik ben blij dat er maatregelen zijn genomen en we geen wedstrijden meer spelen.

Van den Hurk leeft op afstand ook mee met de inwoners van het zwaar getroffen Noord-Brabant, zijn thuisprovincie die hij lang geleden verliet voor een topsportbestaan buiten Nederland. Vanaf zijn zeventiende honkbalt hij in het buitenland, onder meer in de Amerikaanse Major League. Sinds vijf jaar is hij actief in Japan, de op een na sterkste competitie ter wereld.

'Je wil dicht bij je familie zijn'

Overwogen om terug te gaan heeft hij niet. "Ik ben hier met mijn vrouw en mijn zoon. Maar onder dit soort omstandigheden is het moeilijk, dan wil je dicht bij je familie zijn. Helemaal als je te horen krijgt dat Brabant een zwaar getroffen regio is."

Dat de Japanse competitie nu helemaal is stilgelegd, is volgens Van den Hurk een goede beslissing. "Ik ben blij dat er maatregelen zijn genomen en we geen wedstrijden meer spelen. Je gezondheid is het belangrijkste. Als wij nog de enige sport zijn die doorgaat, moet je je toch het een en ander afvragen."

2017: Rick van den Hurk deelt handtekeningen uit in Japan

Hoe de situatie zich zal ontwikkelen in Fukuoka en de rest van Japan, is uiteraard ook voor Van den Hurk gissen. "Tot gisteren mochten we nog met grote groepen samenkomen. Scholen waren wel dicht en concerten afgelast, maar je zag wel veel mensen in de parken en treinstations."

"We zullen zien hoe de komende weken eruit zien. Als we kijken naar de rest van de wereld, doen we er goed aan om het anders aan te pakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl