Gert Steegmans in de sloot
NOS Wielrennen

Bang op de fiets in Gent-Wevelgem 2015: 'Hopen dat je niet weggeblazen wordt'

"Haal me van mijn fiets." Het is geen gebruikelijke gedachte voor een wielrenner. Op de fiets blijven en de finish halen, dat is immers het grote doel. Maarten Tjallingii dacht daar anders over op 29 maart 2015 toen hij koerste in Gent-Wevelgem.

"We reden op een kaarsrechte weg met aan beide kanten een sloot. Er kwam een rukwind en het halve peloton brokkelde uit elkaar. Ik had zo ontzettend veel angst dat ik van de weg afgeblazen zou worden. Het was net oorlog."

In de berm gewaaid

Vandaag had de 82ste editie van Gent-Wevelgem gereden moeten worden, maar door de uitbraak van het coronavirus was afgelasting onvermijdelijk. Vijf jaar geleden had er misschien ook wel niet gekoerst moeten worden. Windkracht 9, kou en regen maakten het bijna onmogelijk voor de renners om Wevelgem te bereiken.

Maar gekoerst werd er en toen de destijds 38-jarige Luca Paolini over de finish kwam had de wielerliefhebber een van de meest legendarische wedstrijden van deze eeuw gezien.

De beelden van de Britse Sky-renner Geraint Thomas die vanuit de kopgroep de berm in wapperde, gingen de wereld over.

Bekijk hier een uitgebreide samenvatting van Gent-Wevelgem in 2015:

Samenvatting Gent-Wevelgem 2015: weggewaaide renners, Italiaanse winnaar

"Het was echt extreem", herinnert Niki Terpstra zich. "Het was al moeilijk rechtop te blijven, laat staan om hard te fietsen. De enige grip die je hebt, is met twee dunne banden op het asfalt."

"Dan moet je met je gewicht tegen de wind in leunen. Je moet hopen dat je niet weggeblazen wordt of wegglijdt."

"Ik ben de hele dag van groepje naar groepje gereden", vervolgt Terpstra. "Toen ik vooraan kwam, reed ik lek en werd ik drie groepen naar achteren geblazen."

Nood breekt wet, dacht Terpstra. "Uit handen van een mechanieker van een andere ploeg pakte ik een wiel. Hij stond wel een beetje raar te kijken, maar gelukkig paste-ie en zat ik weer in de kopgroep."

Balen van tweede plaats

Terpstra finishte uiteindelijk als tweede, achter Paolini. "Hij had een heel goede demarrage. De rest twijfelde even en toen had hij een gat. Omdat het zo'n speciale koers was, baal ik daar nog steeds van. Tweede is goed, maar ik had liever gewonnen."

2015: Niki Terpstra naast Luca Paolini op het podium

Alsof er nog niet genoeg ingrediënten waren voor een heroïsche koers, reed de Belg Jürgen Roelandts in zijn eentje maar liefst zestig kilometer op kop en was er ook nog een boerenprotest langs de route.

"Er stonden misschien wel duizend tractoren te toeteren in een weiland richting de Kemmelberg", zegt Terpstra. "Eigenlijk was dat een supermooi protest. Het werkte alleen maar motiverend en ze blokkeerden de koers niet. Ik reed met kippenvel langs die tractoren."

'In de auto viel het wel mee'

Slechts 39 van de tweehonderd renners die waren opgestapt, bereikten de finish. De laatste van hen was Tjallingii. "Er waren er niet veel, maar ik was een van de gelukkigen die op de fiets bleef zitten. Dat was een prestatie op zich."

Terpstra: "Ik weet nog dat ik op weg naar huis naar de koersdirecteur luisterde. 'Het was wel gevaarlijk', zei hij, 'maar in de auto viel de wind wel mee.' Ik dacht: hoor ik dat nou goed, zegt hij dat echt? Het was echt zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl