NOS NieuwsAangepast

Boete langstudeerders jaar uitgesteld

Studenten die tijdens hun bachelor- of masteropleiding meer dan een jaar studievertraging oplopen, hoeven niet vanaf komend studiejaar een boete te betalen, maar pas vanaf september 2012. Dat heeft staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs bekendgemaakt.

VVD, CDA en PVV hebben de hele dag achter de schermen onderhandeld met de SGP over het uitstel. De SGP is na de verkiezingen in mei waarschijnlijk nodig om de coalitie in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen.

Demonstratie

Zijlstra wil langstudeerders 3000 euro extra aan collegegeld laten betalen. De SGP had er vooral moeite mee dat de maatregel al vanaf komend studiejaar zou gaan gelden, waardoor studenten die al vertraging hebben opgelopen erdoor overvallen zouden worden.

In januari demonstreerden zo'n 15.000 studenten in Den Haag tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. De boete voor langstudeerders was het belangrijkste kritiekpunt.

Passend onderwijs

Ook de bezuinigingen op het passend onderwijs, aan kinderen met een handicap, worden een jaar uitgesteld. Ze worden bovendien geleidelijker doorgevoerd.

De latere invoering van de twee maatregelen wordt onder meer betaald door te korten op de prestatiebeloning voor leraren en op maatschappelijke stages voor scholieren in het voortgezet onderwijs.

Morgenochtend vanaf 10.15 uur is er een debat met staatssecretaris Zijlstra over de langstudeerders. U kunt dat debat live volgen op Politiek 24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl