Kramer: 'Ik heb er nog heel veel plezier in, dat staat bij mij voorop'

Er waren twijfels bij Sven Kramer, maar hij heeft toch besloten om nog twee jaar vol voor zijn geliefde sport te leven. De schaatser gaat door tot en met de Olympische Spelen van 2022 in Peking, zo maakte hij vandaag bekend. "Over het algemeen heb ik er nog heel veel plezier in. Dat staat bij mij voorop", verklaart Kramer.

"Soms twijfel je wel, dat heb ik de jaren hiervoor ook gedaan. Als het niet loopt zoals je wilt en je wordt ouder, dan is het niet altijd even leuk. Maar ik wil nog wat moois laten zien op de Olympische Spelen. Ik denk ook dat dat reëel is en dat het kan, zeker als je kijkt naar de afgelopen WK afstanden."

Sven Kramer feliciteert Ted-Jan Bloemen met het goud op de 5.000 meter bij de WK afstanden Pro Shots

In Salt Lake City veroverde Kramer zilver op de 5.000 meter, op minder dan een seconde van Ted-Jan Bloemen. Die afstand is voor de Fries dan ook het speerpunt voor de komende jaren. "De vijf heeft altijd het dichtst bij mij gelegen en daar heb ik ook de meeste kans op. En natuurlijk speelt ook de tien kilometer mee. Alleen wordt dat wel steeds moeilijker. Maar ik ga die uitdaging niet uit de weg."

Operatie aan de rug

De moeilijkheid zit voor Kramer vooral in de problemen met zijn rug, die de afgelopen jaren regelmatig opspeelden. Hij overweegt daarom om zich te laten opereren. "Daar ben ik op dit moment heel erg over aan het nadenken", erkent Kramer. "Maar daar zit ook een bepaald risico aan. Je moet niet vergeten wat je nu hebt. Als mijn rug goed is, dan gaat het hard. Dat wil je ook niet weggooien."

Kramer doelt op het feit dat een operatie ook verkeerd of zelfs averechts kan uitpakken. Terwijl hij nu op de WK afstanden wel tot een tijd van 6.04,91 op de vijf kilometer kwam. "En zo vaak heb ik dat niet gereden. De vraag bij een operatie is: wat gaan we doen? We zijn nu bezig met diagnostiek en onderzoek. Dat gaat niet supersnel. Zo'n operatie, daar kan ik wel wakker van liggen..."

Kramer denkt na over operatie aan de rug

Als de operatie er komt, zal het in de komende maanden gebeuren. Zodat er voldoende tijd is richting de Spelen van 2022. En hoewel de olympische 5.000 meter in Peking het richtpunt is, wil Kramer het allrounden de komende jaren niet laten varen. Zo staat er in januari 2021 een EK allround in Heerenveen op de kalender.

"Daar wil ik nog wel naar toe, ik ben in mijn hart nog zeker een allrounder. Maar als op dat moment de situatie zich voordoet dat het beter is om het niet te doen, zodat ik een betere WK afstanden kan rijden, dan moet je een keuze maken. Maar ik ga het niet nu al per definitie afserveren."

Kramer over gezondheidsproblemen in familie: 'We hopen op het beste'

STER reclame