Premier Rutte NOS

Premier Rutte heeft nog eens een oproep gedaan aan iedereen om zich aan de maatregelen in de coronacrisis te houden. Met het weekend voor de deur spoorde hij de bevolking opnieuw aan de afstand van 1,5 meter in acht te nemen.

Iedereen moet zoveel mogelijk thuisblijven, behalve als iemand even boodschappen moet doen of een "frisse neus moet halen". Mensen moeten helemaal niet naar buiten gaan als ze verkoudheidsklachten hebben en het hele gezin moet binnenblijven als daar ook koorts en / of benauwdheid bij komen.

Op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad zei Rutte dat het na de aangescherpte maatregelen van afgelopen maandag al duidelijk rustiger op straat is geworden dan in de periode daarvoor en hij wil dat die trend doorzet.

Kijk hier hoe de premier alle Nederlanders vraagt om zoveel mogelijk binnen te blijven:

Verzoek Rutte: blijf binnen, houd afstand en ga in je eentje 'frisse neus' halen

De premier benadrukte dat het kabinet voortdurend de ontwikkelingen in de gaten houdt. Dinsdag bepaalt het of allerlei maatregelen worden verlengd, die nu nog tot 6 april gelden. Veel aandacht gaat nu onder meer uit naar de capaciteit van de intensivecarebedden en van de beschikbaarheid van genoeg tests. Daarover zijn allerlei gesprekken gaande, maar Rutte wilde daar niet te veel details over kwijt.

De premier wilde ook niet speculeren over de vooruitzichten. Hij herhaalde dat het RIVM woensdag "de eerste groene grassprietjes" zag, maar benadrukte dat de ontwikkelingen moeten worden bezien. Minister De Jonge zei eerder vandaag iets soortgelijks. Die vindt dat er niet te snel conclusies moeten worden getrokken uit de cijfers. "We proberen trends in de cijfers te ontwaren, maar die kan je pas na een tijdje zien."

Kabinet hield zelf ook afstand

Ook andere ministers onderstreepten het belang van de aangescherpte maatregelen. Minister Grapperhaus riep iedereen op "zichzelf te disciplineren" en zoveel mogelijk thuis te blijven. Hij richtte zich onder meer tot wielerclubs. Die moeten niet samen op pad gaan.

De minister van Justitie en Veiligheid doet een oproep aan de wielerverenigingen:

Grapperhaus: wielerclubs stop nu en ga alleen op pad

Het kabinet heeft vandaag in de Rolzaal vergaderd, en niet zoals gebruikelijk in de Trêveszaal. In de Rolzaal, die deel uitmaakt van het Ridderzaal-complex, kunnen de bewindslieden makkelijker 1,5 meter uit elkaar zitten.

De ministers zullen wel een tijdje in deze zaal vergaderen:

Kabinet vergadert in grotere zaal

STER reclame