Tour de France 2019: Julian Alaphilippe AFP
Sport en corona

Het ene na het andere sportevenement is de afgelopen weken geschrapt ten gevolge van de wereldwijde coronacrisis, met de Olympische Spelen en het EK voetbal als belangrijkste evenementen. Er staat desondanks nog genoeg interessants op de sportkalender. Al blijft de vraag 'maar voor hoelang nog?' uiterst actueel.

Pro League, wordt vooralsnog weer hervat op 21 mei

De internationale hockeyfederatie FIH heeft de Pro League tot en met 17 mei stilgelegd. Voor de Nederlandse vrouwen en mannen betekende dit onder meer dat de thuiswedstrijden tegen Nieuw-Zeeland, Australië en Groot-Brittannië werden afgelast.

Voor zowel de mannen en de vrouwen staan er nog twee thuiswedstrijden tegen Duitsland in de Pro League op het programma, Op 19. 20 en 21 juni zijn in het Wagener Stadion in Amstelveen de Duitse mannen en vrouwen de tegenstander. Die wedstrijden zijn nog niet afgelast en de kaartverkoop loopt zelfs nog.

EK roeien, 5-7 juni, Poznan (Polen)
De Europese titelstrijd voor de roeiers zou het eerste grote sportevenement kunnen worden dat wél doorgang vindt. Wereldroeibond FISA had half maart besloten alle internationale wedstrijden tot en met mei te annuleren en daar vallen de Europese kampioenschappen dus net buiten.

De FISA, die het beleid hanteert om steeds twee maanden vooruit te kijken, beslist begin april over het doorgaan van de EK.

Formule 1: GP van Canada, 14 juni, Montreal
Door de afgelasting van de eerste acht races van het seizoen zou het stratencircuit Gilles Villeneuve de verlate opening van het Formule 1-jaar voor zijn rekening kunnen nemen. Het besluit daarover wordt, zo liet de Canadese organisatie eerder deze week weten, valt pas na Pasen. Half april dus.

Max Verstappen ANP

Het seizoen zal hoe dan ook ingekort worden. Stonden er aanvankelijk 22 races op de rol, de organisatie van de Formule 1 denkt uiteindelijk op 15 tot 18 wedstrijden uit te komen.

NK wielrennen, 17-21 juni, Wijster
De KNWU, de Nederlandse wielerunie, heeft na de persconferentie van het kabinet op 23 maart alle wieleractiviteiten tot 1 juni stopgezet. De kans dat er gefietst gaat worden om de nationale titels, is dus nog aanwezig. Op de 17de komen de tijdrijders in actie, in het weekeinde zijn de wegwedstrijden.

EK judo, 19-21 juni, Praag
De Europese judoka's zouden aanvankelijk begin mei aan de bak moeten. Twee weken geleden greep de Europese judobond echter in. Het toernooi kreeg een nieuwe datum mee, de plaats van handeling bleef dezelfde.

Tour de France, 27 juni-19 juli
De Ronde van Frankrijk is het grootste sportevenement dat nog niet gesneuveld is. Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, heeft beloofd er alles aan de toen om de Tour ook dit jaar te laten doorgaan.

Desnoods zonder publiek bij start en finish - en liefst ook langs het parcours - en ook zonder reclamekaravaan en podiumceremonies. "De fans kunnen de Tour via de tv volgen", redeneert ze.

Tour de France 2019 AFP

Brian Cookson, voormalig voorzitter van de internationale wielerunie UCI, pleitte voor verkorte versies van de Tour, Vuelta (die op 14 augustus in Utrecht van start moet gaan) en de al eerder afgelaste Giro. Dus geen drie weken durende rondes, maar een etappekoers van twee weken.

Ook de Italiaanse wielrenner Matteo Trentin mengde zich in de discussie. Zijn gedachten gingen uit naar één grote Europese ronde, die zowel Frankrijk, Spanje als Italië zou aandoen.

Wimbledon, 29 juni-12 juli, Londen
Eind juni zouden ook de eerste ballen op het gras van Wimbledon geslagen moeten worden, maar ook in Groot-Brittannië grijpt het coronavirus snel om zich heen.

Volgende week houdt de All Engeland Club, dat het prestigieuze tennistoernooi organiseert, spoedberaad.

Wimbledon 2019: winnaar Novak Djokovic kust de beker AFP

Afgelasting dreigt. Uitstel - zoals Roland Garros, dat van mei naar september is gegaan - lijkt geen serieuze optie. "Gezien de aard van onze ondergrond is uitstel aanzienlijk riskant en moeilijk. Spelen achter gesloten deuren zonder publiek hebben we formeel uitgesloten", aldus een verklaring van de All England Club.

Mocht Wimbledon afgelast worden, dan zullen de Nederlandse tennisliefhebbers tussen 8 en 14 juni ook niet naar Rosmalen hoeven afreizen. De tennissers hebben immers geen behoefte aan een voorbereidingstoernooi op gras als het hoofdgerecht in Londen niet geserveerd gaat worden.

De US Open, het vierde en laatste grandslamtoernooi van het jaar, heeft al te kennen gegeven niet van zins te zijn het toernooi op te schuiven. Het toernooi op Flushing Meadows in New York staat gepland van 24 augustus tot en met 13 september.

EK atletiek, 25-30 augustus, Parijs
Eind augustus lijkt nog ver weg, maar de Europese atletiekfederatie (EAA) heeft de Franse organisatie van de EK wel al verzocht om per direct een haalbaarheidsonderzoek te doen.

Zeker omdat de Olympische Spelen van de baan zijn, is het de EEA veel aan gelegen om de EK atletiek te laten doorgaan. daarom is de EK-organisatie ook gevraagd na te denken over alternatieven. Daartoe behoort ook de mogelijkheid van uitstel.

STER reclame