Presentator Matthijs van Nieuwkerk
NOS Nieuws

Recordkijkcijfers en 'juist nu zo nodig', toch stopt DWDD vanavond

  • Rebecca van Dam

    redacteur Online

  • Rebecca van Dam

    redacteur Online

"Allejezus, wat mis ik het publiek in deze studio. Hoe ze om ons heen zaten. Hoe ze kreunden en lachten om ons heen. Of hoe ze huilden. En hoe ze Matthijs iedere avond keihard 'aan' zetten", zei schrijver Nico Dijkshoorn afgelopen woensdag tijdens zijn laatste optreden in De Wereld Draait Door. Elf jaar lang was hij er wekelijks te gast, in een studio vol publiek. Vanavond is de laatste uitzending en die is, net als de afgelopen twee weken, zonder publiek.

Toen presentator Matthijs van Nieuwkerk begin februari aankondigde te stoppen, had niemand kunnen bedenken dat in een paar weken tijd de wereld zo zou veranderen door het coronavirus. Doordat er geen publiek of veel gasten tegelijk in de studio mogen, zijn de plannen voor de laatste uitzendingen aangepast.

Dat het programma ineens zonder publiek gemaakt moest worden "was een behoorlijke klap", zegt hoofdredacteur Cécile Koekkoek. "Het publiek was voor DWDD essentieel. Matthijs begon elke dag om kwart over zes aan het voorprogramma, waarin hij het publiek opwarmde, de gasten op hun gemak stelde, lol maakte en genoot van de muziek die de uitgenodigde bands speciaal voor de preshow uitvoerden."

Kijkcijferrecords

"We hadden bedacht dat we ons de laatste weken wel konden permitteren om minder in de waan van de dag mee te gaan", vult eindredacteur Igor Misev aan. "We zouden vooral dingen doen die we leuk vinden, zoals die gast uitnodigen die we nog een keer willen zien. En natuurlijk een feestelijke laatste uitzending met veel muziek, want muziek hoort gewoon bij DWDD", vertelt Misev, die verantwoordelijk is voor de laatste uitzending.

Er was de afgelopen weken al aandacht voor het naderende afscheid, onder meer door emotionele optredens van vaste gasten in het programma:

Artiesten emotioneren met afscheidsoptredens DWDD

De Wereld Draait Door is al vijftien jaar lang een vaste waarde in de Nederlandse avondprogrammering. Elke avond kijken gemiddeld een miljoen mensen. De afgelopen weken brak het programma kijkcijferrecord na kijkcijferrecord, met rond de 4 miljoen kijkers.

Ook de voorlaatste uitzending, waarin de vader en broers van voetballer Nouri te gast waren, oogstte enorm veel waardering. Veel kijkers zeggen op Twitter onder de indruk te zijn van het verhaal van de veelbelovende Ajax-voetballer die in coma raakte nadat hij onwel werd op het veld.

"Je probeert een goede uitzending te maken, met gasten die er kunnen zijn. Sommige gasten durven nu niet en dat begrijp ik heel goed", zegt Misev, verwijzend naar de gezondheidsrisico's. "En we werken met minder redacteuren, omdat er zo min mogelijk redacteuren mogen zijn."

Nog even doorgaan?

De laatste weken riepen veel kijkers op sociale media op om juist nu door te gaan met het programma, zoals met de hashtag #dwddmoetdoorgaan. "Die beslissing is niet aan ons. Het programma M van Margriet van der Linden is nu aan de beurt", zegt Misev. "Of we wel of niet door willen gaan, is niet relevant. Kennelijk doen we het goed en hebben we ons goed aan kunnen passen aan de situatie. Het programma boeit en biedt troost. Als mensen dan zeggen 'blijf op de buis' zie ik dat als een groot compliment."

Op Twitter riepen mensen Van Nieuwkerk op om niet te stoppen:

De uitzending van vanavond zal vanwege de coronacrisis minder feestelijk zijn dan aanvankelijk was bedacht, maar het programma verdwijnt niet met stille trom van de buis: "Wat we hadden bedacht voor een feestelijke uitzending, dat kan niet. Dus moesten we opnieuw nadenken over hoe we toch een mooie laatste uitzending konden maken. We hebben nu iets bedacht waarvan we hopen dat de kijkers het leuk vinden", zegt Misev.

Het afscheidsfeestje van de medewerkers is voorlopig uitgesteld. "Natuurlijk wil je na de laatste uitzending een knuffel en een biertje drinken. Dat kan nu niet. Dus we staan daar waarschijnlijk met een klein clubje op twee meter afstand van elkaar, en daarna fiets ik naar huis."

"Het doet pijn om niet met z'n allen de allerlaatste uitzending van DWDD te kunnen beleven", zegt hoofdredacteur Koekkoek. "Er zal maar een klein groepje redacteuren aanwezig zijn en de parade aan gasten, muzikanten en artiesten die we hadden uitgenodigd kunnen grotendeels niet meer komen."

"De laatste twee weken van DWDD zijn totaal anders geworden dan we hadden bedacht. Vooral voor Matthijs vond ik dat heel erg, maar hij is een man die goed kan relativeren en zich graag laat uitdagen om in deze rare weken toch iets heel goeds te maken."

De laatste uitzending van De Wereld Draait Door is vanavond om 19.00 te zien op NPO 1.

Het decor van DWDD

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl