Hester
NOS NieuwsAangepast

Eerst quarantaine, dan op missie: 'Ik was liever al in Afghanistan'

  • Anna Mees

    redacteur Online

  • Anna Mees

    redacteur Online

Ze zouden eigenlijk al voor hun missie in Afghanistan zitten, maar omdat Defensie wil voorkomen dat er besmette mensen die kant op gaan, moeten ze eerst twee weken in quarantaine. In plaats van in een kamp in Mazar-e-Sharif zit een veertigtal militairen daarom nu in quarantaine op de kazerne in Oirschot.

En daar ontsmetten ze met schoonmaakmiddel en wegwerpdoekjes alles wat los- en vastzit. De maaltijdverpakkingen die collega's buiten de poort zetten, de trapleuningen, de fitnessapparaten. Mochten ze besmet raken, dan mogen ze namelijk niet vertrekken en dus hun collega's niet aflossen.

Ik was absoluut liever al in Afghanistan geweest.

Steve

"Zij zitten er nu langer dan gepland en willen graag terug naar huis. Als je in uitzendgebied zit en je moet twee weken langer aan het werk, is dat best lang", zegt sergeant-majoor Steve. "Dus we volgen alle regels uit de burgermaatschappij en doen er wat scheppen bovenop."

De onderofficier die straks aan zijn vierde missie begint, ging afgelopen maandag met gemengde gevoelens in quarantaine. "Ik was absoluut liever al in Afghanistan geweest. Maar nu kan ik nog maximaal met m'n thuisfront bellen. Voor mijn dochter is het raar dat ik weg ben gegaan, maar gewoon nog twee weken in Nederland zit."

Ritme in bos, ritme in quarantainegebouw

Defensie wil met de 'kazerne-quarantaine' absoluut zeker stellen dat de militairen geen andere mensen zien. En hoopt ermee te bereiken dat ze niet besmet raken onderweg naar Eindhoven, waar straks hun vliegtuig vertrekt.

De veertig leven in 'clusters' van zeven, hebben eigen kamers en eten per groepje in gemeenschappelijke ruimtes. Steve zat de eerste dagen veel achter zijn playstation en deed het rustig aan. Nu heeft hij een ritme gevonden. Hij bereidt zich voor op zijn werk - hij houdt zich bezig met personeelslogistiek - en sport iedere dag een uur. "Als je dat niet doet, verzand je gewoon in hangen. Maar als we in een bos een ritme op kunnen pakken, dan lukt dat ook in een Nederlands quarantainegebouw."

Ik weet niet of mijn functie nog wel als essentieel gezien wordt.

Hester

Dat ritme wordt vooral bepaald door de drie maaltijden en de gezondheidsupdates die ze twee keer per dag moeten geven, zegt 'clustercommandant' en persofficier Hester. "En hebben we klachten, dan moeten we die meteen melden." Zelf kucht ze tijdens het telefoongesprek twee keer. Maar ze maakt zich geen zorgen. "De lucht op mijn kamer kan best droog zijn. Ik voel me fit en gezond en heb geen indicatie voor corona."

Het wordt de eerste missie van de kapitein. Ze kijkt ernaar uit om die nieuwe ervaring op te doen. Maar ze weet nog niet helemaal zeker óf ze gaat, en of de kazerne-quarantaine voor haar wel nodig was. "Ik weet niet of mijn functie nog wel als essentieel gezien wordt."

Want vanwege het coronavirus zijn de trainingen aan Afghaanse politiemensen gestopt. Alle niet-essentiële militairen, zo'n 35, gaan er weg, werd dinsdag bekend. Wel moet het kamp bewaakt blijven worden en zijn er bijvoorbeeld nog medische stafleden. Defensie bekijkt wie naar Afghanistan gaat en wie tijdelijk in Nederland blijft.

Uitzitten en niet ziek worden

"Door corona is er een heel andere dynamiek", zegt sergeant-majoor Steve. "Je werkt met minder mensen, het vliegverkeer is ontregeld en nu zitten we in deze quarantaine." Hij gaat ervan uit dat hij begin april in Mazar-e-Sharif zit. "Omdat ik me bezig houd met verplaatsingen in en uit het gebied, kan het voor mij juist drukker gaan worden."

Maar voorlopig is dat nog niet aan de orde; eerst moet hij nog anderhalve week geduld hebben en niet ziek worden - achter de Oirschotse kazernepoort.

Defensiepersoneel zet spullen klaar voor de militairen in quarantaine

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl