AFP

Voormalig FBI-agent Robert Levinson, die dertien jaar geleden verdween in Iran, is daar nu overleden. Dat meldt zijn familie.

De Amerikaan verdween in 2007 op het Iraanse eiland Kish, waar hij volgens zijn familie op een niet-officiële CIA-missie was. Iran heeft altijd gezegd dat het land niets met zijn verdwijning te maken heeft.

In een verklaring zeggen familieleden dat ze onlangs informatie kregen van Amerikaanse functionarissen. "Zij concludeerden daaruit, net als wij, dat Robert is gestorven, terwijl hij vastzat in Iran. We weten niet wanneer en hoe hij precies is overleden, maar wel dat dat gebeurde voor de uitbraak van het coronavirus."

President Trump zei in een reactie op het nieuws dat hij niet geïnformeerd is over Levinsons dood. "Hij was al lange tijd ziek. We vinden het verschrikkelijk voor zijn familie." In november twitterde Trump nog een oproep aan Iran om Levinson vrij te laten.

De Iraanse minister Miryousefi twittert dat Iran altijd heeft gezegd niet te weten waar Levinson was en dat hij niet in Iraanse hechtenis zit. "Die feiten zijn niet veranderd".

Hoewel de gepensioneerde FBI-agent in het verleden weleens voor de buitenlandse inlichtingendienst CIA had gewerkt, hield het Witte Huis vol dat hij slechts op zakenreis was in Iran. AP ontdekte in 2013 dat die verklaring niet klopte.

De familie zegt door de CIA te zijn afgekocht met 2,5 miljoen dollar. In ruil daarvoor zou de familie niets over de zaak mogen zeggen. Ook zegt de familie nu dat ze het hier niet bij laten zitten. "Degenen die verantwoordelijk zijn voor zijn dood en de Amerikaanse regering die hem verwaarloosd heeft, zullen uiteindelijk gestraft worden."

STER reclame