Dafne Schippers Pro Shots

"Alle opties liggen op tafel", antwoordde IOC-voorzitter Thomas Bach woensdag op de vraag wanneer de Olympische Spelen in 2021 gehouden zouden kunnen worden. Maar de sportkalender voor volgend jaar is al behoorlijk gevuld en wordt alleen maar voller. Dus waar is dan nog ruimte voor de Spelen?

Al kan het dilemma beter anders geschetst worden. Omdat de Olympische Spelen prioriteit zullen krijgen, is het vooral de vraag welke evenementen zullen moeten wijken? Dat is een buitengewoon complexe sportpuzzel, die een speciaal gevormde commissie moet gaan oplossen.

Temperatuur

Bach opperde onder meer de Spelen in het voorjaar te houden. Omdat de temperatuur in die periode in Tokio aangenamer is dan in de zomer zou dat gunstig kunnen zijn voor sporten als bijvoorbeeld atletiek, paardensport, wielrennen en beachvolleybal. Maar de consequenties voor de rest van de sportagenda zullen verstrekkend zijn.

Hieronder een overzicht van de grootste evenementen die al op de kalender staan voor de maanden maart tot en met augustus 2021:

Maart 2021

Wat Wanneer Waar
EK atletiek (indoor) 5-7 maart Polen
Indian Wells (tennis) 8-15 maart VS
World Baseball Classic (honkbal) 9-23 maart Japan, Taiwan, VS
WK atletiek (indoor) 19-21 maart China
Miami Open (tennis) 22-29 maart VS

De WK indooratletiek was een van de eerste sportevenementen die door de coronacrisis werd uitgesteld. De internationale atletiekbond World Athletics (voorheen bekend als IAAF) zag geen andere mogelijkheid dan het toernooi een jaar op te schuiven.

Maar in diezelfde maand, maart 2021, staat ook al een EK indoor gepland. "Dat zou kunnen botsen. Maar 2021 is een jaar zonder Olympische Spelen, dat scheelt natuurlijk", zei World Athletics-bestuurslid Sylvia Barlag eind januari. Daar komt nu dus verandering in, wat de kans dat zowel de EK als de WK atletiek doorgaan bijzonder klein maakt.

IOC-voorzitter Thomas Bach doet ondertussen een beroep op de sportbonden. Bekijk de onderstaande video:

IOC-voorzitter Bach: 'Sportbonden moeten met suggesties komen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

April 2021

Wat Wanneer Waar
Ronde van Vlaanderen (wielrennen) 3/4 april * België
Masters (golf) 8-11 april VS
Parijs-Roubaix (wielrennen) 10/11 april * Frankrijk
Amstel Gold Race (wielrennen) 17/18 april * Nederland
EK turnen 21-25 april Zwitserland
Luik-Bastenaken-Luik (wielrennen) 24 /25 april * België
* waarschijnlijk

Mei 2021

Wat Wanneer Waar
Giro d'Italia (wielrennen) nog onbekend Italië
Roland Garros (tennis) 24 mei-6 juni Frankrijk

Juni 2021

Wat Wanneer Waar
FBK Games (atletiek) 6 juni Nederland
EK voetbal (mannen) 11 juni-11 juli Europa
Wimbledon (tennis) 28 juni-5 juli Engeland

Juli 2021

Wat Wanneer Waar
EK voetbal (vrouwen) 11 juli-1 augustus * Engeland
WK zwemmen 16 juli-1 augustus Japan
* waarschijnlijk uitstel

Hoewel IOC-voorzitter Bach dus een olympische lente niet geheel uitsluit, lijkt een keuze voor de zomer van 2021 toch een stuk praktischer en daarmee waarschijnlijker.

Ook John Coates, de voorzitter van het Australisch Olympisch Comité en tevens de coördinator namens het IOC voor Tokio, heeft in een Japanse krant laten doorschemeren dat de blik in eerste instantie gaat naar de periode juli-augustus. Er zou ruimte liggen tussen het einde van Wimbledon (half juli) en de start van de US Open (eind augustus).

Wie een blik op de kalender werpt, kan echter niet anders concluderen dat hoe dan ook de agenda flink overhoop zal worden gehaald.

Verschuiving WK's

De internationale zwembond FINA heeft aangegeven contact te hebben met het IOC en eventueel bereid te zijn de WK zwemmen te verschuiven.

Eenzelfde gebaar heeft World Athletics inmiddels gemaakt. De internationale atletiekfederatie zou bereid zijn de WK outdoor, die normaal gesproken op 6 augustus 2021 in Eugene, Oregon zouden moeten beginnen, door te schuiven naar een later moment.

Augustus 2021

Wat Wanneer Waar
WK atletiek 6-15 augustus Amerika
Vuelta a España (wielrennen) 14 augustus-6 september Spanje
EK hockey 16-31 augustus Nederland
US Open (tennis) 30 augustus-6 september Amerika

STER reclame