Voorbereidingen Tour de France in volle gang: gaat die koers wel door?

Het EK voetbal en de Olympische Spelen zijn al afgelast vanwege het coronavirus, maar rond het derde grote evenement van deze zomer blijft het nog stil; wat gebeurt er met de Tour de France?

Achter de schermen is organisator ASO in ieder geval (nog) volop bezig met de voorbereidingen op de 107de editie van de Tour de France, die nu nog van 27 juni tot en met 19 juli gepland staat. De ASO wil een besluit over het lot van de Tour zo lang mogelijk uitstellen. Dat besluit zou zelfs eind mei pas kunnen vallen.

Het is van het allergrootste belang dat deze evenementen door kunnen gaan.

Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, op 23 maart over de Tour de France en de Olympische Spelen

Eerder deze week berichtte de Franse krant Le Parisien dat de organisatie niet denkt aan het schrappen van de Tour. De ASO zou volgens de krant bezig zijn met een plan voor een uitgeklede versie van de Tour de France, waarin alleen het sportieve aspect van de wielerkoers centraal staat.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de Tour zonder publiek bij de start en de finish wordt verreden, er geen uitgebreide podiumceremonies zijn en dat ook het Village Départ en de reclamekaravaan ontbreken.

De organisatie van de Tour kan vooralsnog rekenen op steun van de Franse regering. "We hebben contact met de ASO. Het is van het allergrootste belang dat deze evenementen (toen nog de Tour en de Spelen, red.) door kunnen gaan", zei minister van Sport Roxana Maracineanu maandag op de Franse radio.

"Momenteel liggen alle scenario's nog op tafel", aldus Maracineanu. "Maar het is nog te vroeg om iets naar buiten te kunnen brengen." Een wedstrijd achter gesloten deuren behoort tot de mogelijkheden, volgens de minister van Sport. "De Tour heeft geen inkomsten uit kaartverkoop. Tv-rechten en sponsorcontracten zijn veel belangrijker."

Alleen twee wereldoorlogen hebben de Tour gestopt.

Tourdirecteur Christian Prudhomme op 12 maart, tijdens Parijs-Nice

Anderhalve week geleden, toen bijna de hele sportwereld al stillag vanwege het coronavirus, werd er 'gewoon' nog gekoerst in Frankrijk.

Parijs-Nice, de achtdaagse rittenkoers die ook georganiseerd wordt door Tourorganisator ASO, was de laatste grote wielerwedstrijd voordat president Emmanuel Macron een algemene lockdown afkondigde in Frankrijk.

Parijs-Nice werd met een dag ingekort en bij de start en de finish werd het publiek geweerd.

Nairo Quintana won op 14 maart de laatste etappe van Parijs-Nice

Op dat moment was al duidelijk dat veel wielerkoersen in het voorjaar geschrapt zouden worden vanwege het coronavirus.

Tourdirecteur Christian Prudhomme kreeg tijdens Parijs-Nice daarom ook al de vraag of hij dacht dat de Tour de France eind juni wel door zou kunnen gaan. Op dat moment kon hij daar - logischerwijs - nog niets over zeggen, behalve dat de organisatie sowieso de richtlijnen van de autoriteiten volgt.

Maar Prudhomme voegde daar nog wel een veelzeggende uitspraak aan toe: "Alleen twee wereldoorlogen hebben de Tour gestopt", aldus de Tourdirecteur op 12 maart.

NOS-wieleranalyticus Danny Nelissen zei afgelopen zondag in Studio Sport dat de sportwereld een pas op de plaats moet maken. Hij verklaarde ook dat hij zich niet voor kon stellen dat de Tour deze zomer verreden zal worden:

Nelissen denkt niet dat Tour doorgaat: 'Misschien helemaal niet fietsen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl