Witte Huis-stafchef Meadows gaat de onderhandelingen in AFP

De Amerikaanse Senaat en het Witte Huis hebben een akkoord bereikt over maatregelen om de Amerikaanse economie te stimuleren nu die hard wordt getroffen door het coronavirus. Ze hebben een steunpakket uitonderhandeld ter waarde van bijna 2 biljoen (2000 miljard) dollar. Het geld moet worden gebruikt om bedrijven en miljoenen Amerikanen te ondersteunen en de stagnerende economie aan te jagen.

"Dames en heren, we zijn eruit", zei Witte Huis-functionaris Eric Ueland na de moeizame onderhandelingen met de Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnell. "Een groot deel van de wetstekst is af. Ik heb goede hoop dat we de komende uren kunnen afronden wat nog niet klaar is."

De verwachting is dat het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de meerderheid hebben, later vandaag met het plan instemt. Republikeinen en Democraten hebben dagenlang geruzied over de benodigde maatregelen. In omvang is het pakket ruim twee keer zo groot als dat in het financiële rampjaar 2008.

500 miljard direct naar gezinnen

Zo'n 500 miljard dollar gaat naar een fonds waaruit geld geleend kan worden aan bedrijven. President Trump is akkoord gegaan met de eis van de Democraten dat het Congres meer toezicht krijgt op de besteding. De Democraten vrezen dat anders vooral de grote, beursgenoteerde bedrijven worden ondersteund.

Een ander belangrijk onderdeel is een fonds van eveneens 500 miljard dollar, bestemd voor directe steun aan Amerikaanse burgers. Die hulp komt neer op ongeveer 1200 dollar per persoon, de hoogte is afhankelijk van de gezinssituatie en het inkomen.

Voor kleinere bedrijven die moeite hebben om de lonen door te betalen komt 367 miljard dollar beschikbaar. Voor ziekenhuizen is 130 miljard dollar uitgetrokken, voor de ondersteuning van staten en gemeentebesturen 150 miljard. Ook wordt geld vrijgemaakt voor werkloosheidsuitkeringen.

Hoewel het Huis van Afgevaardigden met reces is, kunnen de leden toch met het plan instemmen mits iedereen het stimuleringspakket steunt. Als één Congreslid dwarsligt, moet iedereen terugkeren naar Washington DC, en dat is onwenselijk met het oog op de verspreiding van corona. Via Twitter maken sommige Congresleden echter hun twijfels duidelijk.

STER reclame