NOS NieuwsAangepast

Banken, winkels en bedrijven Suriname dicht uit protest tegen nieuwe wet

Banken in Suriname zijn dichtgegaan uit protest tegen een nieuwe wet die het verbiedt om nog cash transacties te doen in vreemde valuta zoals Amerikaanse dollars of euro's. Ook wordt de wisselkoers voor buitenlandse valuta vastgesteld door de Centrale Bank en niet meer zoals nu, door de afzonderlijke wisselkantoren, de zogenoemde cambio's.

Deze Wet op Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren werd dit weekend na een marathonbijeenkomst in het parlement getekend door president Bouterse. Door het verbod op betalingen in vreemde valuta zal de waarde van de eigen munt, de Surinaamse dollar (SRD), weer gaan stijgen, is het argument voor de wet.

Tot nu toe kon in de meeste winkels in Suriname, zoals supermarkten of horecagelegenheden, behalve met de Surinaamse dollar ook in Amerikaanse dollars of euro's betaald worden. Ook worden er vaak zaken gedaan in harde valuta en moeten veel Surinamers hun huur in dollars of euro betalen.

Dat gebeurt omdat de Surinaamse munt steeds minder waard wordt. De bankiersvereniging, waarin verschillende commerciële banken zijn vertegenwoordigd, is boos omdat er niet met hen is overlegd over de wet. De gevolgen kunnen bovendien desastreus zijn voor de samenleving, aldus de banken.

De regering geeft te veel uit, leent veel te veel, maar krijgt minder binnen. Zolang dat zo blijft is de druk op de economie groot.

Winston Ramautarsing, voorzitter Vereniging van Economisten

Ze gaan na welke juridische stappen ze kunnen nemen, omdat de wet volgens hen veel rechtsonzekerheid met zich meebrengt. Volgens Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, bestrijdt de wet het symptoom en niet de oorzaak.

"De koers kun je niet per wet bepalen, die wordt door de kracht van de economie bepaald, door vraag en aanbod van valuta. De regering geeft te veel geld uit, leent veel te veel, maar krijgt minder geld binnen. Zolang dat zo blijft is de druk op de economie groot en blijven we in deze crisis", aldus Ramautarsing in een radio-interview.

Hij voorspelde ook druk op de import van goederen en voedsel. Vandaag probeerden Surinamers met rekeningen bij commerciële banken hun dollars en euro's op te nemen in de hoop dat ze die nog voor een hoge koers konden wisselen in de lokale munt, maar in de loop van de dag sloten steeds meer banken de deuren.

Oppositie voelt zich misleid

Ook het bedrijfsleven zal meedoen met de actie van de banken en winkels sluiten de deuren. Volgens critici is de nieuwe wet niet per se slecht, maar zijn de verschillende financiële spelers niet geraadpleegd en lijkt het er op alsof de regering de wet er snel doorheen heeft gedrukt.

Het parlement nam de wet aan nadat de oppositie uit protest uit de Nationale Assemblee was vertrokken. Die voelt zich misleid, omdat de wet die behandeld werd niet de wet was die op de agenda stond.

Deze crisis komt anderhalve maand nadat Suriname opgeschrikt werd door de 'verdwijning' van 100 miljoen dollar (90 miljoen euro) bij de Centrale Bank. Dit geld van Surinaamse spaarders was door de commerciële banken bij de Centrale Bank ondergebracht, maar door de regering ingezet voor andere doeleinden.

Zevende coronabesmetting

Terwijl het wantrouwen in de regering-Bouterse met de dag groter wordt en veel onrust veroorzaakt, strijden de Surinamers ook nog tegen het coronavirus. Dinsdag is een zevende besmetting vastgesteld.

Sinds 13 maart, toen de eerste patiënt met het coronavirus werd geregistreerd, is Suriname in 'lockdown'. Het luchtruim is dicht en er zijn geen vluchten meer van en naar Suriname. Surinamers die terugkeren in het land moeten verplicht in quarantaine. Met de sluiting van banken en vanaf woensdag dus ook winkels en bedrijven zal de crisis verder oplopen, zo is de verwachting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl