NOS Nieuws

Coronanieuws 24 maart: eindexamens geschrapt, hoogste dodental op een dag

Wat was vandaag in het nieuws over het coronavirus? Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

De centrale eindexamens voor middelbare scholieren gaan dit jaar niet door, heeft minister Slob in overleg met onderwijsvertegenwoordigers besloten. Scholen moeten op basis van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. Ze krijgen tot begin juni de tijd om leerlingen hun schoolexamens te laten maken.

Dat betekent dat sommigen al bijna de vlag uit kunnen hangen, maar het voor anderen nog heel spannend is:

Scholieren triest over schrappen examens: 'hier ben je sinds de eerste mee bezig'

Nederlandse supermarktketens en drogisterijen gaan per direct het aantal klanten in de winkel beperken. Winkels mogen vanaf nu maximaal één klant per tien vierkante meter binnen hebben zodat mensen ten minste anderhalve meter afstand kunnen houden. Een winkelwagentje wordt verplicht.

Wat geldt tot 6 april, wat tot 1 juni?

Gelden de nieuwe maatregelen van het kabinet nu tot 6 april of 1 juni? Er was vandaag veel onduidelijkheid, na de persconferentie maandag van het kabinet. De datum van 1 juni geldt vooral voor grote evenementen, blijkt nu uit een nieuwe Q&A van de overheid. Over andere maatregelen (sluiting van scholen en horeca, verbieden sportwedstrijden) wordt tegen 6 april een nieuw besluit genomen.

Of scholen of kinderopvang weer open kunnen, wordt besloten op basis van nieuw onderzoek van het RIVM. Een mogelijk probleem: dat onderzoek is vandaag van start gegaan en het duurt nog zeker zes weken voordat er resultaten zijn. Dat meldt het RIVM aan Nieuwsuur.

Ambtenaren van de handhaving controleren sinds vandaag actief of alle regels wel worden nageleefd:

'In je spontaniteit vergeet je gauw die anderhalve meter'

63 doden sinds gisteren, hoogste aantal tot nu toe

Het afgelopen etmaal zijn 63 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. Dat is het hoogste aantal tot nu toe. Het dodental staat nu op 276. Het aantal ziekenhuisopnamen steeg met 265 naar 1495, ook een nieuw dagrecord.

De politie heeft de afgelopen week minder meldingen gekregen van inbraken, fietsendiefstal en zakkenrollerij. Ook waren er minder ongelukken in het verkeer. Er waren echter wel meer geregistreerde gevallen van overlast in wijken. Dat blijkt uit een eerste analyse van de politie sinds het kabinet maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus aankondigde.

China verlicht maatregelen, VS gaat op slot

De Chinese autoriteiten versoepelen het strikte reisregime in de provincie Hubei. Vanaf morgen mogen inwoners die in het bezit zijn van een gezondheidsverklaring weer binnen de provincie reizen, met uitzondering van de stad Wuhan. In die miljoenenstad brak de wereldwijde coronacrisis uit, eind 2019.

In de Verenigde Staten krijgen steeds meer Amerikanen het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te blijven, om zo de verspreiding van het coronavirus te remmen. Alleen al in New York zijn er meer dan 25.000 besmette mensen, en die aantallen verdubbelen elke drie dagen volgens gouverneur Andrew Cuomo.

President Trump wil de corona-maatregelen snel weer intrekken, om zo de economie niet te veel te schaden:

Trump: 'Amerika zal heel snel weer open zijn voor handel'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl