Kroatische militairen gaan puin ruimen in Zagreb AFP

In Zagreb zijn bouwkundig experts nog druk bezig om de schade op te nemen die de zware aardbeving van zondag heeft veroorzaakt. Duizenden gebouwen raakten beschadigd door de beving met een kracht van 5,5 die de Kroatische hoofdstad trof.

Premier Plenkovic noemde het de zwaarste aardbeving in Zagreb van de laatste 140 jaar. Hij heeft een noodfonds ingesteld om herstelwerkzaamheden mogelijk te maken. Zijn ministers zullen hun salaris van maart in het fonds storten, beloofde hij.

Uit de inspecties is gebleken dat veel schoorstenen instabiel zijn geworden. Vallend puin beschadigt wegen en geparkeerde auto's. Het leger is ingezet om de straten schoon te vegen.

Meisje bezweken aan verwondingen

Sinds de beving van zondag mat de seismologische dienst van het land tientallen naschokken. De zwaarste had een kracht van 3,7.

Een 15-jarig meisje dat in kritieke toestand in het ziekenhuis lag, is gisteravond overleden. Ze is vooralsnog het enige dodelijke slachtoffer. 26 mensen raakten bij de aardbeving gewond, van wie zeventien er slecht aan toe zijn.

Laat uw kinderen niet in de sneeuw spelen.

Davor Bozinovic, minister Binnenlandse Zaken

Het land bestrijdt twee crises, zei minister van Binnenlandse Zaken Bozinovic. "We vechten tegen het coronavirus en tegen de gevolgen van de aardbeving." In het land zijn nu 361 coronabesmettingen vastgesteld, waarvan 163 in Zagreb.

Bozinovic kondigde gisteren strengere maatregelen aan. Zo mogen mensen alleen nog de straat op om boodschappen te doen, naar hun werk te gaan of uit medische noodzaak.

Afgelopen nacht viel er sneeuw in het land, wat Bozinovic vanochtend tot een waarschuwing aan ouders noopte: "Dit is geen moment om de kinderen in de sneeuw te laten spelen. Mochten het toch gebeuren, dan zullen ze naar huis worden gestuurd."

STER reclame